Vad är en Riot Grrrl?

riot grrrl-rörelsen är ett alternativ subkultur som var mycket populär under 1990-talet, men fortfarande aktiv i vissa områden i USA i dag. Riot grrrls, som ibland kallas upplopp riktar sig till pumor eller flickor upplopp, anses ofta vara en del av tredje vågens feminism. Men många människor tror att riot grrrl betoningen av en universell kvinnlig identitet är mer i linje med intentionerna i andra omgången feministiska aktiviteter.

Indie-punk musik som behandlade frågor om sexualitet, våldtäkt, misshandel inhemska och kvinnors möjligheter var en primär nyckelkomponent i riot grrrl-rörelsen. Många av de ursprungliga upplopp grrrls var tonåringar och studenter som kände lämnas utanför befintliga musiklivet. Genom att gå samman, skapade de en oberoende hona-centric subkultur. Förutom att gå på konserter och musikfestivaler, aktiva medlemmar i riot grrrl-rörelsen och deltog aktivt i feministisk politiska orsaker och social aktivism. Riot riktar sig till pumor även publicerat ett antal underjordiska fanzines med uppgifter om deras favorit band och vänsterorienterade politiska åsikter, liksom en möjlighet för blivande författare och konstnärer att visa upp sina kreativa talanger.

Ursprunget till uttrycket "riot grrrl" är fortfarande oklart. Men det Riot Grrrl fanzine startades av Allison Wolfe, Molly Neuman, Kathleen Hanna, och Tobi Vail kan ha varit ansvarig för populariserat användningen av termen för att beskriva denna hona-centrerad rörelse. Vail används även termen "arga grrrls" i stor utsträckning i sitt fanzine Jigsaw .

Även om man kan anta alla medlemmar i riot grrrl-rörelsen var kvinnor, det är intressant att notera att det var gott om män som deltar i riot grrrl aktiviteter. Bikini Kill och Huggy Bear, två av de mest populära riot grrrl-band, båda hade manliga musiker som aktiva utövare. Det fanns också ett antal män som kunde ses gå riot grrrl händelser med sina flickvänner, systrar och väninnor. Även riot grrrls ofta felaktigt betecknas som "anti-boy" i mainstream media, de flesta ansåg sig helt enkelt vara "pro-girl. "

I populärkulturen , hänvisningar till riot grrrl-rörelsen har dykt upp i filmer som All Over Me och Tank Girl , liksom boken Tales of a Punk Rock Inget . Arvet från upplopp grrrls kan ses i det fortsatta popularitet Ladyfest och andra kvinnliga-centrerad musikfestivaler som kombinerar musiken med en feministisk filosofi. Dessutom finns ett antal webbplatser fortfarande aktiv idag som erbjuder forum och anslagstavlor för besökare som identifierar sig med den subkultur av den ursprungliga upplopp grrrls.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.