Vad är en Quisling?

En Quisling är en förrädare, närmare bestämt en förrädare, som samarbetar med fienden för att främja ockupation och förtryck av en ursprungsbefolkningen. Detta ord är av norskt ursprung, vilket gör den till en av de få norska villkor att komma in i engelska språket, och historien om "Quisling" är faktiskt ganska fascinerande. Naturligtvis norrmännen är inte särskilt stolt över detta ord med ursprung i Norge, och de skulle föredra att se folk komma ihåg språkliga bidrag som "ski", "fjord" och "slalom. "

Denna slang term framkom under andra världskriget, när en norsk politiker vid namn Vidkun Quisling förespråkade en tysk ockupation av Norge, och arbetat aktivt för att påskynda en tysk ockupation. Den 1 februari 1942 tog han makten i Norge som ministern ordförande, och ställa om att uppmuntra nazistiska värderingar och främja den tyska sak i Norge. I slutändan slint Quisling plan, och faktiskt stimulerade ganska lokal resistens som arga norrmän kämpade den tyska ockupationen. Enligt Quisling, utvisas Norge judar till en säker död i nazisternas läger, och landet hade också en nazistpartiet gren, och sin egen gren av SS. Liksom i andra ockuperade nationer under kriget, motståndet mot regeringen var tvungen att utföras med stealth, eftersom det kan vara dödligt för människor som fångades. Loyal Norrmännen visade Quisling som den ultimata förrädare efter att han sålt Norge ut att tyskarna i utbyte för den ultimata makten.

Quisling själv tillfångatogs och avrättades efter kriget i en av de sista avrättningarna tillåtet i Norge. Även under kriget, började politiska skämtteckningar med "Quisling" som en kortform för en förrädare, som i skämt som "Jag är Hitler, vem är du?" "Jag är Quisling!" "Ja, men vad heter du?" Vid slutet av kriget hade slang sikt sprida sig till andra delar av Europa, och det hade kommit in i engelska lexikon, återfinns bland annat i ett stort antal publicerade av DUSSINROMAN romaner och noirs film efter kriget.

Samarbete kan vara en särskilt lömsk form av svek, så det är kanske inte förvånande att "Quisling" blev en slang term, eftersom Quisling var en av de mest frispråkiga och framstående medarbetare av andra världskriget. Med tiden kom termen att hänvisa till någon form av svek, inte nödvändigt samarbete på statlig nivå. Som en allmän regel, att bli kallad en quisling är en förolämpning, eftersom det förutsätter att man inför någon som inte bara är en förrädare, utan en aktiv samarbetspartner med en fiende.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.