Vad är en Half-Wit?

Termen DUMHUVUD sägs ha myntats under slutet av 17th century att beskriva någon som tror att han eller hon är riktigt kvick och informerad, men märkbart saknar de intellektuella och sociala färdigheter som krävs. I egentlig mening skulle en DUMHUVUD inte nödvändigtvis vara en tråkmåns eller en idiot, bara någon vars nå på wittiness vida överstiger hans eller hennes grepp. Innebörden senare förskjutits till att omfatta dem som faktiskt var outbildade eller dåraktig.

A DUMHUVUD generellt är mer högfungerande mentalt än en idiot eller en idiot, men resultaten är oftast desamma. En sann DUMHUVUD kan ta ett komplicerat projekt men saknar sunt förnuft att rätta till problem längs vägen eller förutse potentiella problem. Idén eller projektet kan vara helt rimligt, men utförandet kunde anses DUM. Bygga ett nytt fängelse skulle vara ett lovvärt mål, till exempel, men placera den intill en grundskola skulle vara ett verk av en halv-wit. Det bästa sättet att beskriva en DUMHUVUD kan vara farligt stum. Till skillnad från en äkta idiot eller idiot som inte kan förstå riskerna med sina handlingar, en half-wit åtminstone kan ha en partiell förståelse för riskerna och gör det ändå. En halv-vett förstår vad en pinne dynamit kan göra och hur man tänder, men kanske inte har sunt förnuft för att varna andra innan du använder den. En SINNESSVAG person är inte nödvändigtvis förståndshandikappade, men ofta saknar förmågan att tänka förbi nuet.

Termen DUMHUVUD används ofta som ett slag mot folk till synes normal intelligens som råkar ha en hjärna fisa i ett kritiskt skede. När en plan som ser perfekt fungerande på pappret inte i verkligheten på grund av mänskliga fel eller närsynthet, många undrar vilken halva vett bör ställas till ansvar för misslyckandet. På liknande sätt kan ett politiskt motiverade lösning till en kris beskrivas av kritiker som SINNESSVAG om det verkar vara förhastat utformas eller dåligt avrättas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.