Vad är en Frenemy?

Frenemy är en term som ofta används för att hänvisa till ett företag kollega att man upprätthåller en vänskaplig relation med, men vem är egentligen en motståndare. Inom en företagsmiljö, kan en frenemy vara en medarbetare som har en önskan att säkra ditt arbete genom att misskreditera dig, utan att innebära en vänskaplig front på samma gång. Samtidigt kan en person bli en frenemy som ett sätt att hålla koll på någon som han eller hon tycker är ute efter att få dem. Genom att skapa en miljö där det är lätt att få den andra parten, är det möjligt att övervaka verksamheten närmare och eventuellt desarmera en negativ situation.

Begreppet frenemy har funnits under lång tid. Det är inte svårt att hitta exempel i litteraturen om två människor som verkligen gillar varandra på en nivå, men är dödliga fiender på en annan nivå. Källan till konflikt kan vara kärlek, lust, makt, girighet, eller andra bakomliggande motiv som skapar en situation där båda parterna tycker om varandra och samtidigt står inte ut med varandra.

Frenemies kan existera mellan sociala grupper och på arbetsplatsen. Exempelvis kan två grannar deltagande i gemenskapens liv och visas på ytan för att klara sig mycket bra. Samtidigt finns det konkurrens mellan de två som kan bubbla upp till ytan av någon anledning alls. Kanske båda vill ses som har de mest attraktiva gräsmatta på gatan, eller vill bli uppfattad som den mest användbara granne. Tävlingen kan bli så intensiv att de två grannarna börja leta efter små vägar för att misskreditera varandra i ögonen på resten av grannskapet, men utan att använda öppen antagonism att uppnå syftet.

Processen med frenemy kan också fungera omvänt. Det är kanske två parterna välja att lägga fram en offentlig sken av att vara motståndare, medan det i själva verket njuter av en vänskaplig relation privat. Hemliga älskare kan faktiskt vara frenemies på detta sätt, eller två personer som är konkurrenter inom näringslivet kan faktiskt vara helgen kompisar.

Denna ovanliga blandning av vän och fiende kan ibland KONFUNDERA utomstående som observerar verksamheten. Det finns dock vanligtvis vissa resonemanget bakom fenomen som inte är helt uppenbart för andra människor. Som ett exempel på den eklektiska karaktär av mänsklig interaktion, förblir idén om frenemy ett ämne öppen för en hel del diskussioner och gissningar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.