Vad är en Buffoon?

En pajas är en dåre. Begreppet används både för att beskriva roligt, men underhållande dårar som clowner, och personer som offentligt göra bort sig, som olämplig tjänstemän. Begreppet används också mer allmänt för att beskriva någon som är dum eller klumpig. Generellt sett anser man inte begreppet kompletterande såvida man inte är professionell clown eller gycklare.

Begreppet har använts på engelska sedan åtminstone 1549, och det lånades troligen från den gamla franska. Den franska gick faktiskt ordet från italienarna, som hänvisade till en gycklare som buffone , ett ord som härstammar från buffare , ett ord som betyder "att blåsa upp kontrollerna. " Buffare tros vara härmande ursprung. I alla fall, på engelska, tillsammans med många andra europeiska länder, hade domstolen gycklare, narrar och clowner som underhöll folk med sina upptåg under medeltiden. i betydelsen av en clown eller gycklare, en pajas är en form av professionella underhållare. Pajasar under medeltiden bar ofta färgglada, pråliga kläder och de spelade musikinstrument Förutom att erbjuda fysisk komedi och verbala slagfärdighet. Pajasar som ofta hånar scepters och bar belled hattar som härmade kronor, vilket gör dem de enda människorna i domstol som skulle kunna göra narr av monarken, om än indirekt. Den roll som en pajas kan faktiskt vara ganska farligt. Pajasar förväntades hålla i domstol, men de var tvungna att gå en fin linje mellan att vara rolig och att vara offensiv. Några regenter förväntade sig att deras så kallade "idioter" att faktiskt vara vass, kvick, och politiska, och narrar ibland de enda djärv nog att göra kritiska kommentarer om tillståndet i riket. Med tiden fasades narren ut, trender på Royal Courts förändrats, även om ord som "Jester", "dåre" och "pajas" finns på många språk i dag.

i modern mening, de flesta använder "pajas" för att hänvisa till någon som ser ut som en idiot. En offentlig person kan kallas för en pajas om han eller hon gör en uppenbar tabbe, och världen kan också användas för att beskriva någon som är extremt socialt tafatt. Både fysiskt och verbalt slips kan leda till att märka någon en "pajas. " I det moderna Frankrike, några clowner och underhållare etikett sig bouffons i en referens till den första mening.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.