Vad är buddhism?

buddhismen är en religion som utvecklats av Siddhartha Gotama, ibland Siddartha Gautama, som levde i Indien, nära Nepal, och var född omkring 566 f. Kr. . Efter att ha levt ett liv i privilegium, Siddhartha blev upplyst, eller vaknat till tanken att sådana saker som kast hade något värde. Kastsystemet rangordnar människor efter social grupp de föds in. Han lämnade sin familj hem och började meditera på livets väg som skulle vara bäst fattas. Dag, denna första meditation har lett till bruket av Buddhismen i ca 6% av världens befolkning.

Siddhartha's, eller som han döptes, vaknade Buddhas utvecklats till den undervisning de Fyra Ädla Sanningarna, och Noble Åttafaldiga Path. Även i dag finns flera godkända varianter av buddhismen, de flesta tror på sanningar och vägen som ett sätt att få Nirvana, ett tillstånd av lycksalighet på jorden. Den första sanningen är att livet består av lidande, fysiska och psykiska. Den andra är att vi har ont på jorden, eftersom vi är knutna till världen eller förakta världen. Ständigt vill ha mer, kommer vi att fortsätta att lida mer. Således andra sanningen inser att genom lösgör oss från cykeln av att vilja och begär, levererar vi oss från lidande. Den tredje sanningen är att den sanna lyckan är möjlig på jorden, beroende på i vilken grad vi kan lösgöra oss från att vilja världsliga ting. Om vi ger upp "vilja" vi kan nå Nirvana. Slutligen är den fjärde sanningen att den Ädla Åttafaldiga vägen är vägen mot att uppnå detta lösgörande och därmed uppnå Nirvana.


  Den åttafaldiga vägen innebär följande:
 • rätt förståelse gör att vi förstå lidandet i sitt sammanhang och känner genom åttafaldiga väg som vi kan avsluta det.
 • rätt tänkande frigör den buddhistiska från sjuka tankar gentemot andra.
 • Right tal befriar våra tungor från lögner eller onda kommentarer.
 • rätt åtgärder innebär att inga åtgärder som omfattar stjäla, döda eller skada någon annan, eller är unchaste.
 • Right Livelihood innebär avstår från arbete som skulle skapa mer smärta för andra. I vissa fall innebär detta aldrig tillverkning vapen. En buddhist kunde inte skriva till skvallertidningen, eftersom detta skulle strida rätt tal. Arbete som utförs bör hjälpa och inte skada andra.
 • Rätt insats mental energi tillämpas efter den andra vägen riktlinjer.
 • Rätt mindfulness fokuserar på att se världen klart, renare genom wantings eller begär. Rätt Mindfulness uppnås genom kontemplation över kroppen, känslor och sinnestillstånd.
 • Rätt koncentration fokuserar på att utveckla koncentration genom meditation.

Skolor buddhismens fokus eller luta sig mot en eller flera principer, och ofta följer olika lärare eller bodhisattva som kom efter Siddhartha. Försöka beskriva så olika skolor skulle vara som att lista alla versioner av kristendomen. Man kan säga att två huvudtyper av buddhismen finns Theravada och Mahayana. Theravada är främst praktiseras i Sydostasien. Fokus tenderar att ligga på att uppnå rätt ansträngning och koncentration genom att utveckla sinnet. Genom meditation människor kan bli heligt som Siddhartha, om de aldrig kommer att uppnå helighet Buddha.

Mahayana tenderar att vara inriktade på mer prästerliga strävanden, och är främst i nordöstra Asien. Det kallas ofta för tibetansk buddhism, men är också en källa till Zen Buddhism. Både buddhismen i Tibet och Zen verkar lättare emot i västvärlden än Theravada. En del kallar buddhismen icke-religiös, eftersom det inte inriktas på en gud, utan snarare en livsstil. Människor kan Revere Buddha, eller Siddhartha, men de ber inte till, eller petition honom. Buddhistiska statyer är avsedda för kontemplation och inspiration, snarare än som platser för att be. På sätt buddhismen är helt förenligt med praxis i andra religioner. Stor del av Kristi lära centrum för många av samma begrepp, är dock buddhister emot dödande köttet.

Även om de flesta buddhister bor i Asien, det finns mycket intresse i väst om filosofi buddhismen. Många känner igen den välkända skådespelaren Richard Gere, som en mahayana buddhist som följer den tibetanska skolan. Detta tibetanska traditionen är kopplat till den nuvarande Dalai Lama, vars läror respekteras av nästan alla praktisera buddhismen. Hans fortsatta korståg för icke-våld och sitt liv i exil sedan Kinas ockupation av Tibet, har gjort honom till en världsledande.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.