Vad är Censur?

En censor är någon som ges befogenhet att kontrollera informationsflödet genom att ta bort eller undertrycka vad som anses vara stötande. Det material som censureras kan vara moraliskt problematiska, politiskt inkorrekt, farligt för den nationella säkerheten, eller stötande av andra skäl, som kan vara offentliga och uttalade eller privat och outtalade.

censurera Ordet har sitt ursprung i antikens Rom, där två domare var som ansvarar för registrering av medborgarna och deras egendom-med tillhörande uppgifter såsom beskattning, och senare hade tillsyn över allmän moral läggas till deras behörighet. Office of censor skapades först på 443 f. Kr. och slutade på 22 f. Kr. med antagandet av sina befogenheter genom kejsaren.

Rom var dock inte den enda civilisation med ett CENSUR kontor. I Kina under Qin och Han dynastierna från 221 f. Kr. till 220 e. Kr. , censurera ett var uppdraget att granskar kejsaren. Senare agerade kontoret på uppdrag av kejsaren, söker sig officiell korruption och misskötta regeringen. Småningom kontoret blev en statlig byrå med mycket utökade befogenheter, men ändå med ett öga till regeringen, snarare än folket. Med Qingdynastin störtande 1911, rollen som censor slutade i Kina. En liknande roll skapades i en del andra östasiatiska länder som stödde sig på det kinesiska systemet som förebild. Både den sydkoreanska regeringen och den japanska regeringen hade censur system. Andra samhällen har haft censurerar också. I religion är den roll som censuren i den romersk-katolska kyrkan känd. Verk som har att göra med Skriften eller har anknytning på något sätt till religion, teologi, eller annan nära anknytning till frågor granskas av en censor, som har befogenhet att ge en Nihil Obstat -en dom att " ingenting hindrar "arbetet från publicering. Arbetet är sedan en Imprimatur av en biskop I USA, det första tillägget, principen om akademisk frihet, och Freedom of Information Act tendens att skydda många aktiviteter från censur. Ändå vissa organ och enskilda befogenhet att censurera i ett begränsat antal situationer.

Här är några exempel. Militären kan censurera förmedling av sekretessbelagda militära uppgifter, Federal Communications Commission kan censurera radio-och tv-sändningar som bedöms vara obscent, skolor kan styra vissa typer av innehåll i tidningar som publiceras av studenter med finansieringen och under deras ledning, personer som använda tal oansvarigt att förtala, ärekränkning, förtal eller andra kan bli stämd, vilket i praktiken censurerar vissa typer av tal.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.