Vad är Black irländsk?

Termen Black Iriska används i USA, Storbritannien, Australien och Kanada för att beskriva individer av irländsk härkomst som har egenskaper som är mörkare än stereotypa Iriska funktioner-blå eller gröna ögon , ljust hår och blek hud. Iriska personer med mörkt hår och ögon är ofta kallad Black Iriska och är förstås ha Iberiska förfäder.

Många tror att de mörka dragen tydligt i Svarta irländska kommer från en dramatisk händelse som inträffade för över 400 år sedan. 1588, förliste över 20 fartyg som transporterar medlemmar i den spanska armadan på Irlands kust. Många av männen dödades i vrak. De överlevande var dock till stor oro för England som då var under regeln om drottning Elizabeth I. strandsatta männen dödades av irländska soldater och, utom den handfull män som flydde till Skottland, är det osannolikt att någon av dem hade någonsin förbi stränderna i Irland. Det är därför osannolikt att medlemmar av den spanska armadan kunde ha gjort en tillräckligt stark genetisk bidrag till Irlands befolkning ger upphov till svarta irländska. Det är mer sannolikt att en grupp spanska soldater som tjänstgör enligt den irländska hövdingarna ungefär samma tid vistats i landet tillräckligt länge för att avla barn. Andra tror att Svarta irländska är ättlingar till ett folk från Iberiska halvön som flyttade till både Irland och Storbritannien under 2500 år sedan. Senaste genetisk forskning har stött detta påstående.

Black Iriska kommer från socialt och politiskt fel liksom genetiska historia. Under 1800-talet, många kaukasiska folk trodde att den irländska gällde något sätt afrikaner. Afrikaner och enskilda i mycket mörka drag hölls i avsmak och anses vara underlägsna folk. Därför föddes begreppet Svarta irländska och upprätthålls. 1862, John Beddoe, en aktad etnolog, publicerad Races i Storbritannien där han beskrev de keltiska nedgång så med egenskaper liknande dem av afrikanskt ursprung.

är den term Black Scot även ibland för att beskriva en skotsk person med mörka drag. Men detta är begrepp som används betydligt mer sällan än begreppet Black Iriska . I likhet med många termer om ras, beroende på härkomst och känslighet för den person som du talar termen svarta irländska kan ha flera olika betydelser och konnotationer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.