Som var Chopin?

Fryderyk Franciszek Chopin (uttalas show-pan) var en polsk kompositör och pianovirtuos, som levde ett kort men ganska händelserikt liv. Han föddes i Polen 1810 och dog innan hans 40-årsdag 1849 efter en lång kamp med tuberkulos. Chopins musik tillhör tekniskt till romantiken, men hans arbete var främst mer vägledande för arbetet som produceras i klassisk och barock perioder. Hans favorit kompositörer var Bach, Beethoven, Haydn och Mozart. Han är dock mest identifierats som en kompositör trots hans egna invändningar kallas så.

Chopin var ett underbarn, somliga kallade honom en andra Mozart. Efter sju års ålder hade han komponerade redan två Polonaises, och hade börjat ge konserter. Det är betydelsefullt att ett barn här unga kan vara så begåvad på piano. Han började inte formellt lektioner tills han var sex år, vilket tyder otrolig talang. Efter en viss konsert när han var sju, han blev tillfrågad av en reporter vad han tyckte publiken tyckte mest om hans resultat. Hans svar: "Min skjortkragen," endeared honom till polska publik, eftersom även Chopin var ett underbarn, han var fortfarande ganska charmigt, ett barn.

Chopins familjen flyttade till Warszawa så Chopin skulle kunna studera med några av befälhavarna. Han fick lektioner men hans färdigheter som ofta var överlägsna de av hans lärare. Som ung vuxen, reste han till Wien och blev inspirerad av en föreställning av Paganini, en tysk pianist med stor showmanship. Även i Wien lärde han av ett uppror i Polen som hindrade honom från att återvända hem.

Sedan återvänder till Polen var osäker, gick Chopin från Wien till Paris, och snart fann sig vän med andra stora kompositörer och pianisterna som Franz Liszt och Felix Mendelssohn. I Paris träffade Chopin också den något excentriske poeten George Sand, som föredrog att kallas av hennes penna namn snarare än hennes officiella titel som Baroness Dudevant.

Chopins introduktion till sand resulterade i en romantisk relation med tio år som ofta stormig och slutade vid Sand skrev Lucrezia Floriani en semi-självbiografisk grund av en rik skådespelare som bryr sig om en sjuk och svag furste. Chopin var rasande på Sand's profil av honom, och avslutade deras relation. Chopins relation till Sand chronicled i 1991 års film, Impromptu , med Judy Davis och Hugh Grant. Även om filmen inte kan kallas helt korrekt, det som ändå ger en inblick i tid och förhållandet mellan de båda konstnärerna.

Deprimerade efter sluten hans relation med sand, och helt sjuk i tuberkulos, dog Chopin två år senare, med sin äldre syster vid sin sida. Över tusen personer deltog i hans begravning i Paris, och trots att han begravdes i Paris, begärde han att hans hjärta att begravas i Polen. Denna begäran, så som anstår en konstnär, utfördes, och Chopins hjärta bor i en urna på pelare Heliga Korsets kyrka i Krakow, Polen.

Chopin, till skillnad från hans samtida, fortsatte att åtnjuta stor popularitet som kompositör. Alla hans verk funktionen piano, antingen som ett soloinstrument eller ackompanjemang. Han krediteras med att återuppfinna polsk folkmusik, den mazurka, och även för hans tolkning av Nocturne, en musikstil nytt för sin tid.

Dagens Chopins mest populära verk anses det Fantasie i f-moll, Op. 49, Nocturnes 7 och 8, och Impromptus 2, Op. 36 och 3, Op. 51. Pianister isär om vilken är deras favorit Chopin pjäs. Chopins arbete ofta utställningsmonter i piano skälen, och anses normalpriset för avancerade spelare, men de flesta kommer troligen inte överskugga den kraftfulla prestanda Chopin gav sig själv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.