Vilka är Cajuns?

Cajuns är en etnisk grupp som utgör en stor del av befolkningen i Louisiana. Ursprungligen tillkalla från en fransk-kanadensisk gemenskap, modern Cajuns ofta har en blandad bakgrund, inklusive franska, engelska, tyska, indianer och Creole anor. Det Cajun människor står för en stor del av kulturen i dagens Louisiana, inklusive bidrag till mat, musik och underhållning.

Under de franska och indiska War of the late 18th century, utvisades den Acadians från sina kolonier i den maritima provinser i Kanada. Acadians själva hade ofta en blandad härkomst skapats genom blandäktenskap av franska bosättare och den lokala Micmaq indianstammar. Efter att ha utvisats från Acadia, de fördrivna personer spridda över hela USA och Kanada, många kom att bosätta sig i historiskt franskt territorium i Louisiana, där de kom att kallas Cajuns, kanske en förvrängning av Ordet "Acadians. "

Cajuns bildade spelat en viktig roll i den amerikanska revolutionen, volontärarbete att tjäna den amerikanska orsak. Sina led deltog i slaget vid Baton Rouge och flera andra avgörande konflikter. Många antyder att Cajun soldater agerar som hämnd för den roll som den brittiska i sin exil från Acadia. Den Cajun grupp fast mestadels längs Mississippifloden i Louisiana, i den sanka områdena väster om New Orleans. Medan de ofta gifte sig med andra lokala grupper, gjordes konsekventa ansträngningar för att behålla Cajun kultur och språk. Dessa ansträngningar var undermineras av kommunerna under första halvan av 20th Century, som gjorde offentlig utbildning obligatorisk för Cajun barn och har skapat en strikt politik förbjuder franska som talas av Cajun studenter. I slutet av 1960 skapade Cajun community rådet för utveckling av franska i Louisiana, i hopp om vitalisering av kultur och etnisk ingjuta stolthet i Cajun ättlingar. Den inflytande Cajun community på Louisiana kultur är oerhört viktigt att karaktären av staten. Traditionell Cajun musik är en stark influens på folk-stil Zydeco, förknippas ofta med Louisiana. Mest Cajun musik är fartfylld dans musik, med starka rytmiska mönster. Vanligen används instrument inkluderar fioler, dragspel, och en mängd Slagverktyg. har Cajun mat länge setts som en viktig kök i söder. Genom att kombinera klassisk hem-stil franska rätter med lokala råvaror och smaksättningar, skapade Cajuns en ny, rejäl stil mat. Tjock grönsaker och fiskgrytor som gumbo och Jambalaya är märlor av Cajun mat. De är också ansvariga för bisarrt populär turducken, vilket är en kyckling kokt i en anka kokt i en kalkon. Det turducken kan också vara fyllda med Boudin, en kryddig Cajun korv.

Många Cajuns anser sig romersk katolik eller kristen, men många föreställningar folk också påverka andlighet. barer , eller tro-healers, är vanliga i många Cajun samhällen. barer är ibland sägs ha övernaturliga krafter, men traditionellt använder bön och folk-botemedel för att bota fysiska och psykiska sjukdomar. Dessa healers är ofta högt respekterad och sökte hjälp av medlemmar i alla trosriktningar.

Genom underhållning och traditionell kultur, har Cajun samfundet hade en allvarlig inverkan på södra kultur. Deras ofta intermarriages med andra etniska grupper har orsakat en verklig smältdegel av kulturella idéer, fester, och nya traditioner. De är en viktig del av amerikansk historia, och har fått enorm respekt som en värdefull inflytande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.