Vem var Mary Read?

Mary Read var en kvinnlig pirat på den spanska Main under 18th century. Hennes korta liv styrdes av hennes uppenbara kärlek till kamp och självständighet, och hennes vana att dölja sig själv som en man. Mary berömmelse kommer främst från henne tillsammans med två andra kända pirater, Anne Bonny och Calico Jack Rackham.

Mary Read tros ha varit född omkring 1690 i England, till en mycket fattig familj. Efter död Marias äldre bror, hennes mor lär ha en pojke förklädd ung Maria, som ett sätt att få fortsatt ekonomiskt stöd från sin excentriska, men rika, mormor. Vissa berättelser tyder på att Maria och hennes mor överlevde denna inkomst, medan andra tror mormor Maria hyrs ut som en betjänt att göra extra pengar.

Experter spekulerar i att den jämförande valfrihet tillgängliga för män var attraktivt för Mary Read, som hon fortsatte att dölja sig av yrkesmässiga skäl under större delen av sitt liv. Hon blev en soldat, som betjänar både i flottan och på land, att hela tiden låtsas vara en man. Så småningom, dölja hennes upptäcktes av en av sina landsmän, som Maria gifte sig så småningom. De flesta konton tror att de båda lämnade armén och öppnade ett värdshus tillsammans, där de flöt smidigt fram till makens plötsliga död. Tja används för svåra förhållanden, Mary Read återtog sin forna skepnad och gick för att arbeta som sjöman. Hur hon blev en pirat är osäker, och berättelser varierar. Somliga föreslår hon gick frivilligt på jakt efter äventyr och vinst, medan andra konton säga hennes skepp tillfångatogs och erbjöds hon valet att ansluta sig till besättningen eller döende. Either way, fortfarande går som en man, Mary kom till jobbet på Calico Jack Rackham's piratskepp under slutet av 1710-talet, kort att träffa sin mest värdefulla följeslagare. Som med de flesta aspekter av hennes liv, Mary Read möte med Anne Bonny är bara spekulationer. Många konton tyder på att promiskuösa Anne blev förälskad i den vackre unge sjöman, för att bara upptäcka att han var Maria i förklädnad. Andra historier säger att Anne igen henne som en kvinna och bli vän med henne. Med Anne accepterande ombord trots hennes kön var Maria äntligen få komma fram ur sitt gömställe och fortsätta det liv hon älskade som en kvinna.

Mellan Anne Bonny, Mary Read, och Jack Rackham, kom besättningen till stora vinster för en kort tid. Men fångad sin framgångsrika verksamhet uppmärksammas av en fruktad pirat jägare vid namn Jonathan Barnet, som attackerade fartyget 1720. Medan Jack och besättningen låg drucken i fartygets lastrum, Mary och Anne försökte kämpa mot en hel invasionsstyrkan. Trots sina modiga kämpar togs fartyget.

Maria var vid denna tidpunkt gravid, och använde detta i sin studie att stanna verkställigheten tills efter hon födde. Hon dog i fängelset i början av 1721, förmodligen på grund av sjukdom, utan möjligen till följd av komplikationer vid förlossning. Anne Bonny, som också bodde utförande med graviditet, hängdes inte, men försvann från bokföringen helt. Man tror att hon var lösen, och många teorier finns om hennes liv efter fängelset.

Mary Read var en karriär soldat, klart föredrar farorna med striden och piratkopiering av relativ säkerhet i en kvinnas liv. När hon tillbringade en stor del av sitt liv klädd som en man, har forskare spekulerat ofta att hon hade homosexuella preferenser. Men hennes tidiga äktenskap och avresa från armén och senare frågor som en pirat tyder på att hennes förklädnader var ett medel för att hennes karriär och mycket mer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.