Vem var Fibonacci?

Fibonacci, känd på sin tid som Leonardo av Pisa, var en italiensk matematiker som levde under medeltiden. Han betraktas allmänt som den bästa matematiker i hans ålder, och trots lite är känt om honom, de flesta av oss använder bidragen från Fibonacci till samhället varje dag. Förutom de klassiska serie siffror uppkallade efter honom, väckte Fibonacci också användningen av arabiska siffror till väst, tillsammans med användning av decimaler. Dessa två matematiska funktioner är ofta tas för givet idag, men de var revolutionär i medeltiden.

Leonardo av Pisa levde från ungefär 1170 till 1250. Hans far var smeknamnet Bonacchio, som betyder enkel och bra, och Fibonacci var smeknamnet för sin far-Fi'Bonacchi betyder "son Bonacchio. " Fibonacci kunskaper om världen inleddes vid ung ålder, eftersom hans far var en handlare, så sonen att resa i stor utsträckning under sin ungdom. Fibonacci's travels otvivelaktigt presenterade honom för den arabiska talsystemet, tillsammans med Mellanöstern matematiska begrepp och genombrott.

Införandet av arabiska siffror till väst var ett stort genombrott. Tidigare använde folk romerska siffror, som var mycket svårt att arbeta med, speciellt när komplexa ekvationer var inblandade. Fibonacci visade att alla siffror kan representeras med bara 10 siffror, och att dessa siffror skulle kunna flyttas och manipuleras enkelt för division, multiplikation och komplexa ekvationer. Detta lade grunden för modern matematik. Fibonacci sekvens är en serie tal som är matematiskt relaterade till varandra. Många människor vet åtminstone de första siffrorna i sekvensen, som börjar med: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, och fortsätter med varje siffra är summan av de två föregående numren. Fibonacci sekvens används för att beskriva ett antal företeelser, såsom gyllene snittet och tendensen för växterna att växa i spiral maximera deras effektivitet i en prydlig Fibonacci sekvens. Det bör noteras att Fibonacci inte upptäckt denna sekvens, men han förtjänar beröm för dess införande till väst från Indien.

Under sin tid, Fibonacci blev ganska berömd siffra, tack vare hans prestationer i matematik och hans prestationer i matematik spel och tävlingar. Hans mest kända verk är förmodligen den Liber Abaci , publicerad 1202. Denna avhandling på aritmetiska infört ett antal begrepp till väst, tillsammans med några intressanta matematiska problem som fortsätter att ställas till eleverna i matematik idag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.