Vem var Bette Davis?

Bette Davis är en av de mest kända och framgångsrika film skådespelerskor av 20th Century, med en karriär som sträckte sig från 1930-talet till 1980-talet. Hon vann två Academy Awards under sin livstid, och är minnesvärd för hennes melodramatisk, klippta egenskap stil, som har ofta imiteras och parodierade under kommande år.

Hon föddes som Ruth Elizabeth Davis i Lowell, Massachusetts, 1909. Efter gymnasiet, ändrade hon sitt namn till Bette Davis, och började agerar i små roller på Broadway, där hon kontaktats av en talangscout för Universal Studios. När hon kom till Hollywood, Bette Davis skärm test var dyster, trots detta, undertecknade studio ett kontrakt med henne och gav henne delar i flera filmer, men de släppte av henne från sin tjänstgöringslista efter sex filmer på nio månader.

Bette Davis första stora genombrott kom när hon valdes till huvudrollen i George Arliss " Mannen som spelade Gud 1932; denna roll ledde till ett femårigt kontrakt med Warner Brothers Studios. I en film kallad Of Human Bondage , Bette Davis spelade rollen av en oförstående, reserverad karaktär-vid den tiden var detta en sällsynt del för en kvinnlig skådespelerska. Davis skulle komma att förknippas med sådana roller under sin karriär. 1935 vann Bette Davis sin första Oscar för sin roll i filmen, Dangerous . Annan skulle snart följa för sin del som en självisk Southern Belle i Jezebel 1938. Vid den tiden var hon en av de högst betalda stjärnorna i Hollywood.

Under 1940-talet och 1950-talen, de flesta av Bette Davis "filmer var inte särskilt framgångsrika, med några få undantag, som den klassiska All About Eve , där Davis spelade en åldrande diva. Dock kom hon tillbaka i allmänhetens ögon med sin roll i 1962: s Whatever Happened to Baby Jane? , en läskig psykologisk thriller som urkärnade Davis mot en lång tid rival, Joan Crawford. Filmen är i dag erkänd som en kultklassiker.

under 1970 och 1980, verkade Bette Davis ibland på scenframträdanden, filmer och miniserier TV. Med lanseringen av Kim Carnes "1981 hit," Bette Davis Eyes, "Davis blev berömd för en ny generation. Davis avled 1989, efter en lång dust med bröstcancer. Den epitafium på hennes gravsten står det: "jag gjorde det den hårda vägen. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.