Vem är baskerna?

Baskerna är en grupp människor som bor i området i norra Spanien och södra Frankrike. Baskerna är en distinkt etnisk grupp, även om de har genetiska likheter med många portugisiska, britter, franska, irländska och spanjorer. The modern-dag basker tros vara holdouts av de tidiga människorna i Västeuropa , varav de flesta var utrotades eller insvept i början av erövrare. Olika baskiska stammar, särskilt Aquitani och Vascones togs upp av romerska författare. Baskien var känd som Vasconia under medeltiden, och delades så småningom under tiden för Karl den store i två skilda riken, Konungariket Pamplona och Konungariket Kastilien. Konungariket Kastilien fogas en stor del av det baskiska området från den 11 till 16. Århundraden, och detta land så småningom blev en del av Spanien. Resten av det baskiska området skulle bli en del av Frankrike.

basker våldsamt self-deterministiska, och många är en del av en rörelse hävdar suveränitet över hela den baskiska regionen. Baskerna talar sitt eget språk, har sina egna radio och tidningar har sina egna utbildningssystem, och fortsätter att anamma en kultur som spänner över tusentals år.

Under det spanska inbördeskriget, gick baskerna i med separatistiska rörelser i hopp om att äntligen få total självständighet. När Franco besegrade separatisterna, dock baskerna var reassimilated till den spanska regeringen. Sedan dess har dock en rad reformer har genomförts, bevilja baskerna stadigt mer och mer självständighet, trots att de fortfarande utgör en del av Spanien och Frankrike. Baskerna har beviljats rätt att tala Euskara, att driva sina egna skolor, och att utöva sin egen kultur. Samtidigt, många basker se den upplevda fortsatta ockupationen av sitt hemland som en stor orättvisa. ETA, en baskiska separatiströrelsen grupp, eller terroristgrupp enligt det amerikanska utrikesdepartementet och andra statliga organ, fortsätter att kämpa för fullständig självständighet. Baskerna sammankalla sitt eget parlament, och både 2002 och 2006 parlamentet åter sin rätt till självbestämmande.

Ancient basker tros ha dyrkat gudinnan Mari och gamla baskiska kulturen ansågs vara stor matriarchal. Gamla baskiska religionen innehöll också ett antal mytiska figurer, inklusive nymfer, jättar, andar och övernaturliga väsen som förmodligen byggt stensättningar som utströdda i landskapet. Genom införandet av kristendomen, baskerna har historiskt sett varit nästan helt romersk-katolska, och ett antal framstående helgon, däribland Francis Xavier, har varit i den baskiska ursprung. I själva verket var grundaren av jesuitorden, Ignatius Loyola, en baskisk. Under senare år har dock religiös närvaro fallit bort dramatiskt, ekande liknande förändringar i den större regionen.

är baskerna väl kända för sina nära band till sitt land och sina familjer. Många baskiska efternamn härstammar från namnen för traditionella baskiska gårdar, ge en omedelbar band till det land som folket kommer från. Arv i baskiska kulturen platser traditionellt en premie om mark tillsammans, går allt på att den äldsta sonen. Detta är en anledning till varför så många basker, mestadels yngre män, tog sig ut i stora världen för att söka sin lycka.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.