Vem är Yuri Gagarin?

Aleksejevitj Jurij Gagarin, även känd som "The Columbus i kosmos" är en hjälte i Sovjetunionen född den 9 mars 1934. Gagarin var den förste att våga sig ut i rymden när 1961 han kretsade runt jorden ombord på Vostok 1. Flygningen tog 108 minuter och ansågs av många vid den tiden den största mänskliga prestation i historien.

Gagarin föddes i Klusjino byn, nära Moskva. Hans föräldrar var gården arbetare som arbetat större delen av dagen, så Gagarin uppfostrades av sin äldre systrar och tillbringade mycket av sin tid runt hans lärare och andra vuxna. Detta verkade ha påverkat hans engagemang för att studera, då han valdes till slut och skickade till ett tekniskt gymnasium i en annan stad. Där lärde Gagarin att flyga, först som en hobby, och slutligen som ett sätt att gå Orenburg militära Pilot's School.

Gagarin valdes ut för rymdprogram 1960 delvis på grund av sin storlek. Han var 5 fot 2 inches (1,57 m), vilket innebar att han skulle kunna passa in i små sittbrunnar och manövrera bättre i trånga utrymmen. Gagarin var också trevlig och lättsam, som regeringen såg som en tillgång när man bedömer senare medier engagemang. Under flygningen, skulle Gagarin att anteckna allt han såg, men han var inte ansvarig för flygande. Eftersom det inte fanns någon möjlighet att veta hur en persons sinne och kropp skulle reagera i rymden, ansågs det riskabelt att låta personer i rymdfarkosten att lotsa det. Vostok 1 var styrs från jorden via fjärrkontrollen.

Efter att framgångsrikt slutföra flygningen blev Gagarin en omedelbar kändis. Han befordrades till major, turnerade genom Europa och Asien, och till slut utsågs till den lagstiftande församlingen i Högsta sovjet i Sovjetunionen, där han tjänstgjorde som ställföreträdare.

Gagarin kvar nära rymdprogram genom att arbeta på rymdfarkoster design och senare ta en tjänst som utbildning regissör. Hans lysande karriär, som innehöll planer på en andra rymdfärd, blev kort då han blev dödad på en utbildning flygning. Gagarin hoppades att starta sin karriär som stridspilot, och var aktivt utbildning på MiG-15UTI plan. Han och hans flykt instruktör förlorade kontrollen över planet under turbulens och störtade nära Kirzjatj.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.