Vem är Van Morrison?

Van Morrison är en populär sångerska från Irland som har gjort musik sedan 1960-talet. Han började först utför med bandet "Them" och gick sedan vidare till en mycket framgångsrik solokarriär. Under årens lopp har Van Morrison släppt en eklektisk utbud av album, med inslag av rock, jazz, blues, country och andra musikformer.

Under sin barndom i Belfast, Irland, blev fixerade Van Morrison på musik. Hans pappa köpte honom en gitarr vid tolv års ålder, och han bildade ett band med några av hans vänner från skolan. Som tonåring lärde Van Morrison också att spela saxofon. Han fick första kommersiella framgång som sångare för dem som bröt upp efter två år.

1967, Van Morrison släppte sitt första soloalbum. En singeln från albumet, var "Brown-Eyed Girl," en topp tio-hit, och fortfarande spelas ofta på stationer classic rock radio. Nästa år släppte Van Morrison albumet Astral Weeks, till en vidsträckt, improvisatoriska, mystiker-tema rekord som idag hyllas som en av de klassiska rock records of all time.

Van Morrison registreras och turnerat stadigt under 1970, en av hans mest framgångsrika och kritikerrosade album var Moondance . Under 1980 och 1990, några av hans album hånades för att vara för experimentella eller alltför allmänna, även om han fortfarande hade några framgångar. På senare tid har han varit inblandad i många samarbeten med andra artister, däribland Mark Knofler av Dire Straits, Ray Charles, och Tom Jones.

Många andra musiker citera Van Morrison som ett viktigt inflytande på sitt arbete. Vissa artister som hävdar Van Morrison har inspirerat dem omfattar U2, Counting Crows, Tom Petty, och Patti Smith. Van Morrison har erkänts som en viktig amerikansk konstnär, med sex Grammy Awards för hans namn och ett medlemskap i Rock and Roll Hall of Fame.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.