Vem är Sun King?

Sun King, också känd som Louis XIV, var en 17th century fransk monark som allmänt anses vara en av de finaste härskare i fransk historia. Enligt härska i Sun King blev Frankrike en stormakt i Europa, med den prestige nationens öka tack vare stora framsteg inom kultur under Louis XIV. Louis XIV är också känd som stor monark, en anspelning på de betydande förändringar han åstadkom i Frankrike under sitt 72 åriga regeringstid.

Ludvig föddes år 1638 i Louis XIII och Anna av Österrike. Hans far dog när han var nästan fem år gammal, vilket hans mor att ta kontroll över den franska tronen som sin regent, med hjälp av kardinal Mazarin, en man som var illa omtyckt på grund av sin italienska bakgrund. Frankrike var indragen i social oro och ett krig i början av kungens regim, med kriget i slutändan slutar med ett fördrag som ingår äktenskap med Louis XIV med Maria Theresa, Infanta Spanien. Ett år senare, år 1661, tog Sun King personlig kontroll över den franska regeringen. När Louis XIV ifrån makten började han väcka stora reformer i den franska regeringen nästan omedelbart. Genom att ta personlig kontroll, skar han ut många spelare i regeringen, inklusive den franska adeln, dom som absolut monark. Han reformeras radikalt franska rättssystemet, ökade skattesatser, och bidrog i stor utsträckning till kultur och konst i Frankrike. En av hans landvinningar var byggandet av slottet i Versailles, en ikon bit fransk arkitektur.

Kungen antog solen som sin personliga ikon, kommer att bli känt som Sun King. Slottet i Versailles finns ett rum inrett med sol motiv, och ikoniska representationer av solen lades också ut i planerna för sina trädgårdar. The Sun King var också känd för att bära påkostade, festliga kläder som innehöll smycken och andra prydnadsföremål, vilket leder honom att lysa som solen. Hans påkostade utgifter för fransk konst och kultur har lett till en blomstring i filosofi, konstnärliga uttryck, och andra kulturella prestationer.

Under the Sun King, upplevde Frankrike flera militära segrar, samt utöka och befästa sin kontroll. The Sun King lyckades också på tronen i Spanien sätta Philip V, en medlem av det franska kungahuset, och garanterar att Spanien och Frankrike skulle ha fredliga förbindelser. Många historiker kredit Sun King med att lägga grunden till den moderna franska staten, och hans regeringstid är ofta som en guldålder i fransk historia.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.