Vem är Studs Turkel?

Louis "Studs" Turkel är en berömd amerikansk historiker, mest känd för sitt muntliga historier av arbetarklassens amerikaner. Förutom att vara en författare och historiker, är Studs Turkel också en sändare och arbetade i och ut ur olika radiostationer under större delen av sitt liv. Hans böcker inkluderar Pulitzerpriset vinnande gott krig , en serie intervjuer om andra världskriget, tillsammans med många andra samlingar av muntlig historia från amerikanerna. De används på gymnasier och högskolor över hela USA att ge röster till historien.

Hans smeknamn kommer från Studs Lonigan, en fiktiv karaktär i en trilogi av James Farrell. Studs Turkel föddes den 16 maj 1912 i Bronx närheten av New York. Kort efter hans födelse flyttade familjen till Chicago. I Chicago, infördes Studs Turkel till en mängd av arbetarklassens människor genom pensionat hans föräldrar sprang, och han blev intresserad av arbetstagarnas rättigheter, levnadsförhållanden bland de lägre klasserna, och andra frågor. År 1934 utexaminerades han från University of Chicago med en juristutbildning, men han slutade gå till jobbet för Works Progress Administration i stället, som författare och utgivare. Han skrev kolumner om jazz och arbetarklassens liv i flera tidningar, och hade även en egen show, The Studs Turkel Program, med 1952. Showen pågick fram till 1997, och innehöll timme långa intervjuer med olika amerikaner, allt från vanliga medlemmar i samhället att Bob Dylan. År 1953 undersöktes Studs Turkel av senator Joseph McCarthy. När de ombads att vittna mot andra vänstern aktivister minskade Turkel artigt. Detta upp för en livstid av politisk aktivism.

På 1960-talet, Studs Turkel först blev intresserad av möjligheterna till muntlig historia som metod för att bevara information om livet i Amerika. Han intervjuade ett stort antal människor i och runt Chicago, med fokus på arbetarklassens liv, och publicerade en rad olika kompendier på intervjuer inklusive Arbeta och Hard Times . Böckerna ger färgstarka och intressanta bilder av hur livet är och var som i Amerika. Utdrag från arbetet i Studs Turkel ofta ingår i andra texter, även om de flesta av dem har även kvar i tryckt form för dem som vill läsa dem i sin helhet.

I 1939 gifte Studs Turkel Irene Goldberg, och de hade en enda son, Paul. Vid en ålder av 95, fortsatte Turkel att bekämpa regeringen intrång i privatlivet, skriva nya böcker, och prata om frågor som han ansåg vara viktiga. Hans arv från väldokumenterade muntlig historia är mycket värdefullt, och arkiv av hans inspelade intervjuer och samtal hålls på flera platser så att de blir tillgängliga för framtida generationer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.