Vem är Pascal Lamy?

Pascal Lamy är den åttonde generaldirektör för Världshandelsorganisationen (WTO). Han tog ställning år 2005, tog över efter Supachai Panitchpakdi. Pascal Lamy är, liksom hans kollega vid Internationella valutafonden (IMF), medlem i franska socialistpartiet, och har varit sedan 1969.

Pascal Lamy föddes i Paris förorter 1947 och fortsatte med att studera ekonomi vid HEC Business School, senare vid Sciences Po, och slutligen vid ENA. Han fortsatte med att ge olika politiska kandidater, inklusive ekonomi-och finans, Jacques Delor, och premiärminister, Pierre Mauroy. 1984 Jacques Delor valdes till ordförande för Europeiska kommissionen, och Pascal Lamy kom med honom till hans stabschef, en position han innehade i tio år. Det var under hans tid under Delor som Pascal Lamy fick ett rykte som en skarp och exakt man, som skulle ge noggranna instruktioner om hur du gör saker för att alla han skulle hamna i, bland prefekterna vid Europeiska kommissionen. Han fick smeknamnet "Beast of Berlaymont" under denna tid, liksom Gendarme.

Efter Jacques Delor avslutade sin tid vid Europeiska kommissionen 1994, gick Pascal Lamy till den privata sektorn, gå Credit Lyonnais. Under sin tid där han var ansvarig för en ganska omfattande omstrukturering av banken, privatiseringen av den i enlighet med ett brett program av privatiseringen under kära socialistiska partimedlem Dominique Strauss-Kahn, som senare skulle bli chef för Internationella valutafonden.

1999 Pascal Lamy tillbaka till Europeiska kommissionen, denna gång som EU-kommissionär för handel. Hans stränga stil blev återigen ett kännetecken för sin tid vid kommissionen, och gav honom en hel del beröm, eftersom han ansågs hålla olika grupper på rätt spår och bidra till att stärka EU: s ekonomiska ställning. Under 2004 sin tid löpt ut, och nästa år var han valde att bli generaldirektör för Världshandelsorganisationen.

Pascal Lamy, trots en stark anhängare av frihandel, som det anstår generaldirektör filosofi är Enforcer på den globala marknaden, har också kommit ut nyligen till förmån för ökad reglering. Han har noterat att det särskilt i den internationella finansvärlden, mer försiktiga reglering har bidragit till att undvika några av de skadliga nedfallet sett nyligen. Han har också snett kritiseras USA för sitt bristande mer socialiserade skydd för sina medarbetare, och påpekade att skyddsnätet för amerikanska medborgare är lägre än genomsnittet bland industriländer, och att konsekvenserna av ekonomiska problem är betydligt mer omfattande i nationer utan starka skyddsnät.

Pascal Lamy, som Dominique Strauss-Kahn, kan ses som ett exempel på en fri marknad socialist. Han rymmer många av de skydd av socialiserade samhälle, till exempel begränsningar i arbetet veckor, hälsovård och statsbidrag, samtidigt som man trycker för en omfattande fri-världsmarknaden när det gäller internationell handel. Många socialister skulle anse denna styggelse till idealen om socialism, och därför är det ibland istället kallas socialiserade frihandel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.