Vem är Oriana Fallaci?

Oriana Fallaci (1929-2006) var en berömd italiensk journalist och politisk intervjuaren. Hon är kanske mest känd i USA för sin intervju med Henry Kissinger, som beskrev hans 1972 interaktion med henne som "det värsta samtal jag någonsin haft med någon medlem av pressen. " Oriana Fallaci är väl ihågkommen för sin orädda, frispråkiga persona, och hon var nog en av de bästa journalisterna i 20th Century, förutom att vara en av Italiens mest publicitet författare.

föddes Oriana Fallaci i Florens, Italien, 1929, under en mycket turbulent period i Italiens historia. Benito Mussolini var steg till makten och andra världskriget var hotande inom en mycket snar framtid. Det är sannolikt denna barndom som gav Oriana Fallaci en stark beslutsamhet att bekämpa ojämlikhet, totalitära regimer och tyranni. Oriana Fallaci var en radikal liberal, vid ett tillfälle har en affär med Alexandros Panagoulis, en hjälte i den grekiska motståndsrörelsen, och uttalar sig i hela sitt liv för dem som inte kunde. Vissa kan gå så långt som att kalla Oriana Fallaci anarkist, eftersom hon haft många anarkistiska värderingar.

Oriana Fallaci förmodligen ärvt sin politik från hennes far, som var en liberal motsätter sig Mussolini till makten. Hennes far fängslades kort och torterades under kriget, och Oriana Fallaci gick den antifascistiska motståndet vid 14 års ålder som följd. Strax efter kriget, bestämde hon sig för att bedriva journalistik som en karriär, eftersom hon kände risken för att tala ut för företrädda. Hon arbetade för ett stort utbud av italienska och internationella tidningar under loppet av sitt liv och snabbt fått rykte om intensiv och ibland konfrontation politiska intervjuer. Som ett komplement till sina många intervjuer, Fallaci också publicerat flera böcker, av vilka några sammanställningar av intervjuer. Andra består av de sociala kommentarer om allt från kvinnors ställning i det västerländska samhället till det amerikanska rymdprogrammet. Dessutom har hon publicerat flera romaner.

Oriana Fallaci hade en väldigt unik skrift stil, som beskriver hennes intervju ämnen och deras inställningar i lyriska detalj. Detta textutformning medverkade också i full blom i hennes romaner. Oriana Fallaci ansåg det sammanhang i vilket hennes intervjuer ägde rum, skriver inte bara om de människor hon talade med, men även om de miljöer där de bodde och arbetade. Hon var också en mycket insiktsfull och känslig författare, avslöjar sanningar om sina undersåtar att de förmodligen skulle ha föredragit att dölja. var Oriana Fallaci ofta kritiserats för sin intervju stil, som många sade gränsen till förhör. Några av hennes mer ökända intervjuer ingår en med ayatolla Khomeini som hon lurade i chador hon hade varit tvungen att Don för att träffa honom. Som journalist fruktade hon av många av sina undersåtar, eftersom hon var mycket skicklig på att extrahera ogynnsam information och inte rädd för att publicera den. Hennes internationellt publicerade intervjuer tog en ny nivå av kontroll till världens ledare och regeringar.

I sina senare år, talade Oriana Fallaci ut innerligt mot radikala islam, med motiveringen att väst levde i skräck och kompromissa med sina värderingar snarare än att konfrontera hotet från Mellanöstern. Hon skrev flera böcker polemik om frågan, som hon kritiserades hårt. Hon åtalades i Italien för förtal av islam, men dog innan ärendet gick till rättegång. Oriana Fallaci levde sina ideal. Hon är starkt engagerat för frihet, lika rättigheter och en orädd journalistik stil som gav henne en missunnsam respekt från alla hörn av det internationella samfundet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.