Vem är Nina Simone?

Ofta dubbade High Priestess of Soul, vägrade Nina Simone ofta för att hennes musik är stereotypa, men om intryckt, skulle Simone ofta identifiera henne stil som Black klassisk musik. Här är lite bakgrund om liv och karriär Eunice Waymon, som gjorde ett bestående intryck under namnet Nio Simone.

född som Eunice Kathleen Waymon den 21 februari 1933, tillbringade Nina Simone sina tidiga år i Tryon , North Carolina som ett av åtta barn. Från tidig ålder, visade Eunice musikaliska förmåga, särskilt med piano. Vid ung ålder började hon spela för kyrkan och senare tävlade i lokala tävlingar med stor framgång. En av hennes älskar var klassisk musik. När hon var tio år gammal, var Simone redo för sin första klassiska skäl. Evenemanget markerade också sin första ställningstagande mot ras trångsynthet. Under sin prestanda, flyttades hennes föräldrar från första raden på baksidan, för att göra plats för vita stamgäster. Simone vägrade att fortsätta med skälet till hennes föräldrar var återställas till sina ursprungliga platser.

Efter studenten flyttade Waymon till Atlantic City och började spela på lokala barer. För att skydda sina föräldrar från att känna att deras lilla flicka bryning hennes vokala och instrumentala talanger i en miljö som anses vara oacceptabelt, skapade hon scennärvaro av Nina Simone. Nina var faktiskt en tid av ÖMHETSBETYGELSE skänkt Waymon av en pojkvän, och Simone valdes som hyllning till den populära franska skådespelerskan Simone Signoret. Av 1954, hade Simone etablerat en solid handling som ingår jazz, klassiskt och blues val.

Inspelningen världen var redo för Nine Simone i slutet av 1950-talet. Med en liten men lojal fanskara, lockade Simone uppmärksamhet skivproducenter, som arrangeras för henne att spela in tillräckligt med material för ett album. En singel, "I Loves You Porgy", släpptes 1958 och gjorde den amerikanska Top 40. Strax därefter släpptes Simone första album på Betlehem Records. Titled Little Girl Blue efter en av de nedskärningar på albumet sålde LP väl. Tyvärr hade Simone sålt sina rättigheter till inspelningarna, så allt hon någonsin fått för arbetet var oförändrad lön på $ 3. 000 $ (USD). Albumet fortsatte med att generera över en miljon dollar US-dollar i inkomster.

Men det surr om Nina Simone var tillräcklig för att landa henne ett mer lukrativt skivkontrakt med större Colpix Records. I gengäld för undertecknande fick Simone full kreativ kontroll och rättigheter till sitt arbete. Mellan 1959 och 1964, redovisas Nina Simone ett antal populära album på Colpix, som avsevärt förbättrat sitt rykte som både jazz sångare och jazzmusiker. Kvaliteten i hennes arbete lockat ett antal unga fans över hela landet, däribland en ung Janis Joplin, som senare skulle täcka Simone's "Little Girl Blue" 1969. Efter att ha lämnat Colpix 1964, blev Nina Simone mer aktiv i medborgarrättsrörelsen, lägger sin röst till många andra kräver fullständig integrering i samhället i USA. Samtidigt som de fortsätter att spela in, började Simone också att sjunga vid möten och andra evenemang som bjöd ett stort antal aktivister. Hennes musik blev också ett sätt att nå ut till andra om missförhållandena segregering, utnyttja sådana samtida händelser som Jim Crow lagarna och Birmingham kyrkan bombningarna som ämne.

På senare år fortsatte Nina Simone att inspirera unga musiker och aktivister lika. Medan hennes inspelning karriär efter 1974 avtog en hel del, fortsatte hon att släppa nytt material fram till 1993. Hennes musik fick ett uppsving i popularitet under 1980-talet, vilket ledde till den återutgivna av hennes verk från 1950-talet och 1960-talen. Efter pensioneringen från att utföra i början av 1990-talet, började Nina Simone för att skriva sin självbiografi, som släpptes 1997.

Runt tidpunkten för offentliggörandet av hennes biografi, Nina Simone fick diagnosen bröstcancer. Under de närmaste åren, deltar hon i behandling, men i slutändan sjukdomen lett till hennes död. Nina Simone avled den 21 april 2003, under sömnen i sitt hem. Hundratals beundrare deltog hennes begravning, en passande hyllning till en artist som hade gjort så mycket under hennes livstid.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.