Vem är Naomi Klein?

Sedan publiceringen av hennes bok No Logo under 2000 har Naomi Klein blivit taleskvinna och inofficiella ledaren för anti-globaliseringsrörelsen. Naomi Klein föddes i Montreal den 5 maj 1970. Kleins familjebakgrund är ett av politisk aktivism. Hennes far var Vietnamkriget demonstrant, och hennes mor är en filmskapare som uppnått kritisk framgång med en anti-pornografi film. Klein farfar fick sparken efter att organisera arbete inom Disney organisationen. Innan No Logo tryck på bästsäljarlistorna, var Naomi Klein en okänd journalist, men hennes bok, som har vunnit två viktiga Utmärkelser och tog fyra år att skriva, blev bibel av anti-globaliseringsrörelsen. No Logo har beskrivits som en visionär bok som förklarar exakt makt, korruption, och manipulativa tekniker marknadsföring av stora företag. Boken tar en grundlig titt på de stora varumärken som är allestädes närvarande i dagens konsument tillbe samhälle.

No Logo No Logo faktiskt kom ut några veckor efter WTO-mötet skulle avslutas på grund av protesterna. Namnet Naomi Klein blev plötsligt synonymt med att ta ställning mot korrupta företag.

Naomi Klein inte gör anspråk på att ha svaren på problemen med globaliseringen. Hon undersöker berättelser såsom barnarbete, svältlöner, och lagöverträdelser av företag, och hon redovisar fakta. Det faktum att hon inte har alla svar på de problem som hon skriver om har tjänat Klein sin beskärda del av kritik. En del av Kleins kritiker har hävdat att hon är en arg, 32-åriga ungdomar som ser sig omkring i världen och ser inget hon gillar. Men att döma av hennes sälja ut samtalen och bästsäljande böcker, är Klein att yttra som slår sant för många människor. No Logo har översatts till 15 språk och sparkade av en ström av böcker och filmer som berörs av planetens framtid.

År 2002 Naomi Klein publicerade sin andra bok, Staket och Windows . Staket och Windows är ett ögonvittne av globaliseringen och de konsekvenser det har på världen. Det består av tal och artiklar Klein har skrivit om ämnet. Intäkterna från boken ges till aktivist organisationer som sysslar med anti-globaliseringsrörelsen.

Naomi Klein har också offentligt stått upp mot Bush och kriget i Irak. Hennes senaste rapporter och utredningar som finns i tidskrifter och tidningar såsom The Nation , The Guardian och Harper's Magazine . Naomi Klein låtsas inte ha alla svar på globaliseringen, men om hon har gjort ännu ett bolag tänka om de skall delta i oetiska metoder, kommer hon har gjort mer än tillräckligt för att sätta sina kritiker på skam.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.