Vem är Lillie Langtry?

Lillie Langtry var en brittisk skådespelare och konstnär modell berömd för sin skönhet. Smeknamnet "The Jersey Lily," hon blev en Overnight Sensation enbart på grund av hennes utseende och befallde notera priser för sina teaterföreställningar. Lillie Langtry var också känd för sin skandalösa affärer med mäktiga män, bl. a. Albert Edward, prinsen av Wales, som senare skulle bli kung Edward VII.

Lillie Langtry föddes Emilie Charlotte Le Breton den 13 oktober, 1853 till dekanus Jersey och hans hustru Emilie. Den enda dottern i en familj med sju söner ärvde Lillie sin mors utseende och kallades av smeknamnet Lillie, en hänvisning till henne perfekt hy, ända sedan barndomen.

Lillie gifte sig med sin bror-in-law, änkling Edward Langtry, 1874, och de båda flyttade till London två år senare. För det mesta, var deras första året händelselös, men Edward började dricka hårt. En chans möte med konstnärer John Millais och Frank Miles på en 1877 part gjort Lillies skönhet tal om staden. Millais 'berömda porträtt av henne, med titeln Jersey Lily , cementerade sin berömmelse, och hennes bild var snart hela London.

Lillie Langtry träffade prinsen av Wales 1877, och de två inledde en affär strax efter. Även om båda var gifta, var deras relation ingen hemlighet. Lillie Langtry fick också en introduktion till drottning Victoria och blev vän med kändisar Oscar Wilde och James McNeill Whistler. var Lillie: s förbindelser med prins kortlivad, slutar efter att hon drack för mycket och gjorde narr av sig själv på fest. Men senare två förblev vänner och Lillie blev fäst vid sin kusin, Prince Louis av Battenberg. När Lillie Langtry blev gravid år 1880, men återvände Prince Louis till marinen om sin familjs krav och prinsen av Wales arrangerade Lillie att stanna kvar i Paris fram till förlossningen.

Vid den här tiden i sitt liv , Lillie Langtry var i ett tillstånd av kris. Förutom de utomäktenskapliga graviditeten, förklarades hennes make i konkurs, och hennes berömmelse var att ersättas i London genom att den nykomling Sarah Bernhardt. När hennes dotter föddes år 1881, sände Lillie henne att leva med sina morföräldrar och började en ny karriär som skådespelerska.

1882 Lillie Langtry inledde en turné i Amerika som växte till ett femårigt strävan . Hon var en gång en älskad kändis och inledde ett förhållande med miljonär Freddie Gebhard. I slutet av hennes amerikanska konststycke, erhållna Lillie amerikanska medborgarskap och en skilsmässa från sin make.

Lillie Langtry återvände till England, där hon fortsatte agerar och utvecklade ett intresse för hästkapplöpningar. 1899 gifte hon sig med mycket yngre Hugo de badar och köpte ett hem i Jersey. Vid den här tiden, hon blev också fjärmat från sin dotter när denne fick sanningen om hennes härstamning. I hennes 50s, Lillie Langtry provat på många olika hattar, utför vaudeville i New York, skriver kreativt , och förekommer i filmen. Hon tillbringade sina sista år i Monaco, där hennes man upp i ett närliggande hus och spendera mycket av sin tid med sin butler änka Mathilda Torv. Lillie Langtry publicerades en självbiografi 1925 och dog av influensa den 12 februari 1929. Hon är begravd i Jersey.

Lillie Langtry exceptionella skönhet och färgstarkt liv fortsätter att fascinera människor långt efter hennes död. Hon har utmålats i många filmer, böcker och TV-program, särskilt 1978 miniserie Lillie , amerikansk skådespelare Francesca Annis.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.