Vem är Lenny Bruce?

I dagens värld av stand-up comedy, det finns många komiker som använder sin komedi för att göra politiska uttalanden eller få en reaktion. Under 1960-talet fanns det bara en person som var verkligen tänja på gränserna för komedi. Lenny Bruce var ett riktigt original, han skrev och framförde material som var rolig, tankeväckande och radikal för tiden.

Lenny Bruce föddes 1925 i Long Island, New York. Hans mor var en dansare, och med hennes hjälp, började den unge Lenny Bruce utför i små nattklubbar. Bruce började sakta hening hans stand-up comedy färdigheter i New York City jazz och klubbar band. Hans handling insåg snart som helt skiljer sig från andra komiska rutiner vid den tidpunkten.

Mörk och smal med en intensiv energi, skulle Bruce stryka omkring på scenen angripa tabubelagda. Hans handling var fullt av fyra brev ord och han skulle tvinga människor att pröva sina egna fördomar. Rasism, religion, droger och sex täcktes alla i Bruces monologer. Författare började sitta upp och lägga märke som han vunnit ryktbarhet. Bruce sågs snart som den komiska som skulle gå där andra fruktade att trampa. Den verkliga problem för Lenny Bruce började när hans rykte börjat spridas. Han greps kontinuerligt för oanständighet avgifter. Till en av hans rättsfall, vädjade Bruce med domaren att tillåta honom att utföra sitt handlande i domstol. Bruce ville domaren att förstå hans humor i sammanhanget, inte bara svordomar polisen skulle läsas upp i rätten. Domaren vägrade och Bruce dömdes till flera månaders fängelse.

Bruce blev alltmer deprimerad och paranoid på grund av trakasserier från polisens sida och droger han tog. Han hittade hela tiden sig själv i domstolen om olika avgifter på grund av hans vägran att tona ned sitt handlande. Han såg censur som en strejk mot sin yttrandefrihet. Varje gång Lenny Bruce utförs scenen, skulle den lokala polisen att titta, väntar på att gripa honom för någon oanständighet han yttrade.

By 1965, på grund av rättegångskostnader, var Lenny Bruce pank och skuldsatt. Vid en av sina sista spelningar i Los Angeles 1966, uppträdde han på scenen skäggiga och överviktiga. Han utförde en mycket liten skara, däribland häcklare och den obligatoriska polisen vice. Hans material bestod av hans nuvarande tvångstankar, sin konstitutionella rätt till yttrandefrihet och hans aldrig sinande rättsfall. Lenny Bruce dog sex månader efter spelningen av en överdos vid 40 års ålder.

Lenny Bruce har varit ett stort inflytande på många komiker. Den sena Bill Hicks och stand-up artister såsom Dennis Leary har alla hyllade Bruce. Idag tar vi yttrandefriheten för givet, men det beror på individen, t. ex. Lenny Bruce att vi kan göra det.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.