Vem är Joseph Smith?

Joseph Smith Jr var grundare och förste ordförande i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. Josefs son och Lucy Mack Smith, född Joseph Smith i Sharon, Vermont den 23 december 1805. Han anses vara en profet av Gud genom hans anhängare, även känd som mormoner, och är känt genom historien att vara en inflytelserik och karismatisk ledare.

Även Joseph Smith växte upp religiös, hade hans familj fast inte på en viss organiserad religion. Under sin ungdom och tonåren, var det område i New York en grogrund för religiös diskussion och hem för många religiösa väckelser. Det var ofta kallade det "brände över" distrikt eftersom det hade varit så mättat med religiösa grupper proselytizing för nya medlemmar. Trots att han drogs till Metodistkyrkan, Joseph Smith var ganska förvirrad över sina val och kunde inte sätta sig på en viss kyrka.

Vid 14 års ålder, år 1820, efter mycket studier av Bibeln, Joseph Smith följde en särskild skrift och beslutade att be om ett svar på hans dilemma. I en skogsdunge nära familjens hem, hävdar Smith att han fick besök av Gud och hans son, Jesus Kristus. Han fick i uppdrag att gå någon av kyrkorna. Detta hemsökelse kallas "första synen" av anhängare.

Under senare år har Sista Dagars Heliga tror att Joseph Smith hade besök av änglar och budbärare från Gud med ytterligare instruktioner om hur man "återställa" Kristus ursprungliga evangelium till jorden. Genom dessa visioner och besök, är Joseph Smith lär ha lett till en rad guld plattor som höll forntida skrifter tidigare invånare i Amerika. Dessa skrifter höll rekordet av sina erfarenheter med Gud och Jesus Kristus. 1827 åtog Joseph Smith översättningen av plattor, med hjälp av "Guds kraft. " Den resulterande arbetet, som skulle bli en hörnsten i mormonernas s kanoner skrift publicerades som Mormons bok Mars 1830.

Under denna tid träffade Joseph Smith och gifte sig med Emma Hale, som stöd för sin makes bemödanden, även fungera som en skriftlärd vid översättningen av Mormons bok . De fick nio barn tillsammans och antagit två. Endast fem överlevde förbi barndom. Den 6 april 1830, Joseph Smith, tillsammans med flera efterföljare inrättade Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, med Smith som president. Proselytizing började på allvar, och kyrkan utvecklat en följd. Tillsammans med det ökande antalet kom allt större motstånd, och som en följd av detta plågas resten av Joseph Smiths dagar av förföljelse. Smith ledde mormonerna till Kirtland, Ohio, sedan Independence, Missouri, och slutligen till Nauvoo, Illinois. Enligt Smith, alla dessa samhällen blev blomstrande städer och drog ny konverterar från hela världen, tills medlemmarna fördrevs av arga folkmassor, ofta med hjälp av regeringscheferna.

Bland Joseph Smiths framgångar är hans bidrag till kyrkans skrifterna, det avsändande missionärer runt om i världen och organisation och ledarskap av Nauvoo s milis. Vedersakare kritiserade och ifrågasatte Joseph Smiths legitimitet och hotades av den växande styrka och rikedom av Sista Dagars Heliga gemenskap.

Den 27 juni 1844, Joseph Smith och hans bror Hyrum, samtidigt som hålls i ett fängelse i Carthage, Illinois anklagad för förräderi, mördades av en ilsken folksamling som hade samlats utanför. Det var inte mycket att ingen regering skydd erbjuds Smiths och deras medfångar, och pöbeln enkelt fått tillgång till. Även om många inte tror att Smith var en legitim Guds profet, hade han en obestridlig effekt på modern religion och Förenta staterna. Hans återställda evangelium har för närvarande drygt 12 miljoner anhängare världen över.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.