Vem är John Newton?

John Newton var en framstående anglikansk präst som troligtvis är mest känd som författare till psalmen "Amazing Grace". Newton levde ett mycket intressant liv med vissa faktorer som verkar nästan paradoxalt. Han bodde i en mycket omvälvande period i engelsk historia, när samhället genomgick stora reformer och förändring, och kristna evangelister var i täten. Han samverkade med en lång rad uppmärksammade brittiska folket som präst och rådgivare, inbegripet framträdande parlamentsledamöter och samhället.

Newton föddes 1725 i Wapping. Han seglade på flera resor med sin far, också en sjöman, som en ungdom efter att hans mor vid sex års ålder. Fadern hade stora förhoppningar på honom, planen var att som en slav mästare installera John Newton på en plantage i Jamaica, men den unge mannen var pressad i Naval Service innan detta kan ske. När han försökte att desertera, var han straffas hårt, och han hamnade tar tjänst på ett slavskepp. Märkligt nog var det under sin tid på en slaver, som de kallades då, att han började läsa Bibeln och andra kristna texter, och han slutligen omvandlas till evangeliska kristendomen.

Paradoxalt nog, efter sin omvändelse, fortsatte John Newton att arbeta på slavers slutligen arbeta sig upp till positionen som kapten. Han gick i pension först 1754 på grund av skador som hindrade honom från att föra ett liv till sjöss, och sedan började han studera till präst. 1764, antogs han som en anglikansk präst, och han skickades till Buckinghamshire, där han blev en framstående dissident präst, stödja andra evangelikala och sociala reformatorer. 1779 erbjöds Newton en plats i London, där han arbetade fram till sin död.

Många människor har svårt för tanken på kristna värderingar med kapten på ett slavskepp. Faktum är att senare i livet, blev John Newton en ivrig förkämpe, även publicera en skrift om detta 1787, och han skrev om om hans kamp med kristna värderingar och slaveri under andra perioder under sitt liv. Slutändan, uttryckte han ånger för sin roll i slavhandeln, och några av psalmerna som han publicerade 1779, bland annat "Amazing Grace" påpekat detta.

John Newton dog 1807, samma år som det brittiska parlamentet förbjöd transport av slavar i det brittiska imperiet. Han begravdes i St Mary Woolnoth, vid sidan av sin hustru, Mary Catlett, som föregick honom i döden. Senare flyttades de två till Olney, platsen för hans första församling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.