Vem är Jim Morrison?

Jim Morrison är en ikon amerikansk siffra, en affisch barn för både faror och mörka poesi från 1960 och 1970 konstnärlig scenen i USA. Mest känd för sin roll som sångare i rockgruppen The Doors, Morrison dog vid 27 år av en överdos. Konspirationsteorier har länge ansett att Morrisons död var en bluff, och att han bidar sin tid innan du gör en triumferande återkomst. Ett barn till en sjöofficer, Jim Morrison tillbringade en stor del av sin barndom från plats till plats med sin familj. Född i Florida, gick han i skola i Kalifornien och Virginia, liksom i sitt hemland Florida. Efter examen gymnasiet och kortfattat gå Florida State University, Morrison har en fil kand-examen i film från UCLA. Han blev en välkänd del av Venice Beach scenen, och producerat flera kortfilmer som student.

Morrison, en livslång poet och musiker, började The Doors 1965, kort efter sin examen från college. Tillsammans med kolleger UCLA Grad Ray Manzarek och två ytterligare ledamöter, gruppen började spela i lokala LA scenen. Deras innovativa ljud och poetiska texter slog musikvärlden som en skogsbrand, och inom två år deras låtar var på toppen av den amerikanska topplistan.

Filmen bakgrund av Jim Morrison var en integrerad del av bandets stil. Nästan 20 år innan MTV och ökningen av musikvideor, släppte The Doors konceptuella filmer med sin musik, med skytte stilar som skulle bli populär med musikvideor långt fram i tiden. The Doors tillbringade slutet av 1960-talet med framgång efter framgång. Deras mest populära låtar, "Light My Fire", "Break on Through" och "People Are Strange," ofta pekat på som bra exempel på det musikkultur över den blomstrande amerikanska scenen under den tiden. Ändå Morrison var redan visar förödande tendenser till alkoholism och drogmissbruk, som enligt uppgift nästan aldrig ses utan en drink. Han började dyka upp sent och druckit för föreställningar, bekant försöker starta ett upplopp på Florida konsert 1969, för vilken ett häktningsbeslut utfärdades för hans gripande.

Morrison var under en lång tid poet, och 1969 började släppa sitt verk offentligt. Han hade starka vänskapsband inom beat poeten samhället och sitt eget arbete är en blandning av beat poesi rytm och hans varumärke lyriska och bildspråk fyllt av språk. Hans böcker om poesi var själv släpptes, men efter hans död var återutgiven på den öppna marknaden och har varit populära sedan dess.

död Jim Morrison är en händelse höljd i stort mysterium och motsägelse, vilket har lett till något slut på spekulationer om hans död. 1971 var Morrison bor i Paris, tyvärr sjunker ännu djupare i sitt alkohol-och narkotikamissbruk. Den 3 juli 1971, sin gamla flickvän, Pamela Courson fann honom död i sin lägenhet Paris badrum. Courson uppgav att Morrison överdoserat av frustande heroin i tron att det var kokain. Frågor om Courson roll och avsaknaden av en formell obduktion har bränsle spekulationen att Morrison kan ha mördats, eller kan ha fejkade sin egen död för att fly från berömmelse.

Den arvet av Jim Morrison är en blandad påse av osäkerhet. I den pulserande, kaotisk musik av The Doors, glimtar av konstnärliga begåvning lysa igenom droger påverkat haze. På många sätt är Jim Morrison affischen barn i slutet av 1960-talet: ung, lysande, och mycket störd. Hans ständiga kamp med missbruksproblem och påföljande död vid 27 år rånade världen en viktig poet och röst.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.