Vem är Jane Goodall?

Jane Goodall är en anmärkningsvärd brittisk primatologist som ofta krediteras för hennes stora insatser inom området schimpansen forskning och skydd. Hennes banbrytande arbete med schimpanser i Tanzania avslöjat en hel del intressant information om schimpansen samhälle, kultur, vanor och livsstil, gav henne en rad akademiska, vetenskapliga och internationella utmärkelser. Under 2003 gjordes Jane Goodall en Dame i det brittiska imperiet, den kvinnliga motsvarigheten till riddare av drottning Elizabeth II.

Goodall, född 1934, och under sina tidiga år hade hon inte har mycket stort intresse för djur. Av 1950-talet hade detta förändrats och hon fann sig arbeta i Kenya tillsammans med Louis Leaky, en antropolog som har äran för upptäckten av det kända tidigaste mänskliga lämningar. År 1964 blev Jane Goodall doktor Jane Goodall, med en examen från Cambridge, och hon återvände till Afrika för att studera schimpanser. I Tanzania inledde Goodall på en ambitiös forskning produkt följa schimpanser för en längre period tid, att lära sig mycket mer än forskare som tidigare endast observerats primat grupper för kortare perioder. Hon döpte henne forskningsområden, och successivt växte mycket bekant med dem. Goodall noterade att schimpanser gjort och verktyg används en mängd olika fysiska gester för att uttrycka kärlek och kommunicera, och gjorde krig, ungefär som människor. Genom att humanisera schimpanser, tog hon ett antal frågor om primater utveckling och skiljelinjen mellan människor och djur. En del kritiker hävdar att Dr Goodall blev alltför intim med sina undersåtar, inte att upprätthålla en lämplig vetenskaplig distans . Andra menar att hennes arbete inte hade varit möjligt utan en djup kärlek till sina undersåtar. Goodall etablerade säkert själv som en modig forskare, dröjande i Tanzania även efter andra primater forskare kidnappades och hotad, eller till och med mördade, i fråga om Dian Fossey.

1977 Dr Goodall grundade Jane Goodall Institute, en organisation som främjar skyddet av schimpanser tillsammans med forskning på schimpans kultur. Hon är en välkänd djurens rättigheter förespråkare, tala ut om användningen av schimpanser i forskning och underhållning, och hon har också främjat bevarandet program som ökar föräldralösa schimpanser och skapa naturreservat som tillåter djur att leva i fred.

Jane Goodall arbete har publicerats i ett flertal böcker och vetenskapliga publikationer, och hon har rest världen som gästprofessor och föreläsare för att främja frågan om schimpansen bevarande. Som en del av hennes bevarande arbete med schimpanser, har hon kämpat också ett antal om miljöskydd, särskilt i tropikerna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.