Vem är Jack Kerouac?

Jack Kerouac föddes 1922 i Lowell, Massachusetts. Tillsammans med Ernest Hemingway, han tros vara en av Amerikas mest inflytelserika författare. År 1957 publicerade han sin mest berömda bok, On the Road . On the Road inspirerade en generation att ta av och resa tvärs över USA på jakt efter frihet och äventyr. Den 17, Jack Kerouac vann fotbolls-stipendium till Columbia University i New York City . En knäskada stoppat hans chanser att bli en stor fotboll stjärna och han började ta en mer seriös skriftlig intresseanmälan. Även besöka några kända tillhåll, som Times Square, blev han vän med Alan Ginsberg, William Burroughs och Gregory Corso. Dessa författare bildade kärnan i vad som kom att kallas the Beat Generation. De var en grupp författare som skulle driva litterära gränser och var öppna för alla nya upplevelser.

Neil Cassady var en annan vän som kom till platsen och skulle ha stort inflytande på Jack Kerouac. Cassady var en fri pigg luffare, en bil-tjuv och före detta straffånge som själv strävade efter att bli författare. Tillsammans gjorde Cassady och Kerouac en legendarisk bil resa över hela USA, som skulle ligga till grund för Vägen .

Jack Kerouac hade skrivit redan mycket på en ganska konventionell stil före Vägen . Influerad av Cassady s stream-of-brev medvetande och spännande jazzmusik han hörde i New Yorks klubbar började Kerouac att utveckla en ny skrift stil. Hans skrift motto var, första tanke, bäst tyckte , och boken var en trevande första person berättelse. I grunden självbiografisk och skildrar boken Jack Kerouac som Sal Paradise och Neil Cassiday som Dean Moriarty.

Vägen , som publicerades 1957, blev en stor succé och hyllades av en del som great American novel. Jack Kerouac blev berömd över en natt. Han sågs som en röst för en generation som var besvikna på traditionella amerikanska värderingar. Även smärtsamt blyg, uppträdde han pratshower från kust till kust. Han spelade också album av hans poesi som till musik av jazzmusiker av eran.

Under de år som följde skrev Jack Kerouac många fler böcker av prosa och poesi, men ingen kom nära till framgång Vägen . Några av hans böcker omfattar Desolation Angels , Big Sur , The Dharma Bums och Visions of Cody . Alla var självbiografiska och kan läsas som en tidslinje över Kerouac och hans vänners liv. On the Road utsågs nyligen som en av de mest inflytelserika böckerna i det tjugonde århundradet. Den ursprungliga manuskriptet säljs på auktion för 2. 4 million US-dollar (USD) och Kerouac ikoniska bilden användes nyligen för att sälja Khaki byxor för Gap kläder.

Jack Kerouac dog vid 47 års ålder. I hans senare liv hade han distanserat sig från sin Beat samtid och hade börjat starkt beroende av alkohol. Varje år reser tusentals människor reser till Lowell att besöka hans grav. De kommer att betala sin aktning för en man som älskade livet, frihet och äventyr och inspirerat generationer att göra detsamma.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.