Vem är Hillary Clinton?

Hillary Clinton, hustru till förre presidenten Bill Clinton, har blivit en av de mest framstående kvinnorna i amerikansk politik. Hillary Rodham föddes den 26 oktober 1947. Hon växte upp i Illinois som enda dotter till medelklass, politiskt konservativ metodister föräldrar. Hon var en utmärkt student som deltog vid Wellesley College och Yale Law School innan du påbörjar sin karriär som anställd jurist för Children's Defense Fund. Den 11 oktober 1975, gifte Hillary Rodham karl Yale alumn Bill Clinton. Han valdes till guvernör i Arkansas 1978 och Hillary Clinton blev den första kvinna som hette som fullvärdig partner i den framstående Rose Law Firm 1979. Parets enda dotter, Chelsea Clinton, föddes den 27 februari 1980.

Under 1992, när Bill Clinton valdes den 42: e president i USA, skojade han till väljarna att regeringen Clinton erbjöd "två för priset av en. "Aldrig en att sitta på åskådarplats, tillbringade Hillary Clinton sin tid som First Lady arbetar för att öka anslagen till bröstcancerforskningen, minska tonårsgraviditeter pris, hjälpa barn i fosterhem hitta permanenta bostäder samt att förbättra tillgången till överkomlig hälsovård.

År 1995 publicerade Hillary Clinton It Takes a Village . Hennes bok om att hjälpa barn att bli framgångsrika vuxna genast blev en internationell bästsäljare och alla intäkter skänktes till olika välgörenhetsorganisationer för barn runt om i USA. Hon fick en Grammy Award för Best Spoken Word Album 1997 för sin inspelning av boken.

År 1998 gjorde Monica Lewinsky skandalen motstycke uppmärksamhet på Clintons äktenskap. Vissa människor hyllade Hillary Clinton för att stå bakom sin man, men andra tyckte hon var så hans dåliga beteende genom att inte kräva en skilsmässa. Oavsett, fortsätter hon att hänvisa till mannen som hennes bästa vän och den mest intressanta person hon någonsin träffat.

År 2000 blev Hillary Clinton den första kvinnliga senatorn att representera staten New York och den första tidigare First Lady väljs till ett offentligt ämbete. Hon försökte hålla en låg profil i början, men blev snabbt känd som en förespråkare för utbildning, hälsovård, och kvinnors rättigheter. Hennes positiva rösterna skjutit i höjden och hon valdes lätt till en andra mandatperiod 2006. Bill Clinton biträdd aktivt henne med både kampanjer och anses av många vara hennes närmaste politiska rådgivare.

I januari 2007 tillkännagav Hillary Clinton att hon skulle begära det demokratiska presidentval dominans för 2008 års val. På grund av makens ordförandeskapet och hennes popularitet som New York senator, har Hillary Clinton uppnått en hög grad av namnet erkännande bland väljarna. Även om hon har en bred bas av supportrar, är Hillary Clinton en polariserande karaktär i politiken.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.