Vem är Heliogabalus?

Heliogabalus, även kallad Elagabalus, var kejsarens eller Rom från 218 till sin död i 222 CE. Stigande tronen vid 14 års ålder var han en kontroversiell och oerhört impopulär kejsare. Han ersatte den högsta romerska guden, Jupiter, med Deus Sol Invictus, eller "Unconquered Solguden," ett namn han använde för att hänvisa till El-Gabal, gudomen i sin hemstad i Syrien och kejsarens samma namn. Heliogabalus "regeringstid präglades också av moraliskt förfall, som gjorde honom avskydda bland tidiga historiker, men antog som ett slags kulturell hjälte i den dekadenta rörelsen i slutet av 19th century.

föddes Heliogabalus Varius Avitus Bassianus i Emessa, Syrien i 203 CE. Som ung pojke var han präst i den lokala gudomen, El-Gabal, dyrkades i form av en svart meteorit. Romerske kejsaren Caracalla mördades år 217, och hans Praetorianprefekt Macrinus tog hans plats. Caracalla faster, Julia Maesa hjälpte skede en revolt som ledde till hennes barnbarn, Heliogabalus, blir kejsare. När Macrinus blev kejsare efter Caracalla död, förvisades han Julia Maesa och Heliogabalus till Syrien, som han kände igen hotet de ställde till hans makt. Julia Maesa verkligen börja rita direkt för hennes barnbarn att ta tronen, styling honom som Caracalla s oäkta son och använda sina rikedomar för att övertala förre kejsarens anhängare att stödja sin sak. Heliogabalus antas Caracalla's förnamn, Marcus Aurelius Antoninus. Macrinus skickade trupper för att kväsa upproret, men snart ensidig med Heliogabalus. Ytterligare försök att återta makten var också misslyckas, och Macrinus tillfångatogs och avrättades i 218, då Heliogabalus besteg tronen.

Heliogabalus "religiösa unorthodoxy blev problematiskt i början av hans regeringstid. Julia Maesa omfattade staty av Victoria i senaten med en målning av hennes barnbarn i hans prästerliga skrud, tvingar senatorer att betala den unge kejsaren hyllning när de gjorde offer till gudinnan. Heliogabalus gjorts El-Gabal de viktigaste romerska gudom, bygga ett tempel kallas Elagabalium och rörliga viktiga religiösa artefakter det ur andra tempel. Heliogabalus främjat dyrkan av El-Gabal med uteslutande av andra gudar och gudinnor.

Heliogabalus var också illa omtyckt för sitt sexuella beteende. Han gifte sig med en Vestal, en kvinnlig präst som var tänkt att leva i celibat i 30 år enligt romersk sed. Hon var den andra av fem kvinnor som han gifte sig och skilde sig hela hans regeringstid. Heliogabalus hade sexuella relationer med män och hänvisade till sin vagn förare Hierocles som sin make. Kanske mest upprörande av allt, var kejsaren sade att klä sig som kvinna och prostituerad själv, även i det kejserliga palatset.

Med ett sådant beteende, bar den unge kejsaren snabbt ut sitt välkomsttal. Julia Maesa märkte att praetoriangardet förlorade lojalitet mot Heliogabalus övertygade kejsaren att namnge sin kusin, Severus Alexander, som samkonsul. Alexander blev snabbt mer populär än Heliogabalus, och den sistnämnda svarade med mordförsök och slutligen genom strippning Alexander av hans titlar.

Heliogabalus lett sitt eget slut när han skickade ut ett rykte om att Alexander var döende. Praetoriangardet rioted och krävde att få se dem båda. När de gjorde, kallade Heliogabalus för upprorsmakarna att arresteras och avrättas, men ignorerades. I stället mördades han tillsammans med sin mor, och Severus Alexander blev ny kejsare.

blev Heliogabalus så hatad under hans regeringstid som samtida historiska källor om honom är fulla av förtal, vilket gör det svårt att berätta historier som är sanna. Han var raderas från alla offentliga register efter hans död som ett tecken på hans vanära, och dyrkan av El-Gabal upphörde i Rom. I den dekadenta rörelsen för sent 19th century Frankrike och England, gjorde vilda historier om Heliogabalus och hans överdrifter kejsaren ett populärt ämne i konst och litteratur.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.