Vem är Gene Wilder?

Gene Wilder är en ikon amerikansk film och scen skådespelare och författare. Han är mest känd för sina många samarbeten med regissören Mel Brooks, som producerade hits som Young Frankenstein , The Producers , och våras för sheriffen , och för hans partner komedi arbete med Richard Pryor, särskilt i de första två filmer, Silver Streak och Stir Crazy . Dessutom, när äggstockscancer hävdade livet på sin andra hustru, Gilda Radner, en älskad och begåvad komiker, Wilder blev inblandad i ett antal grupper cancer opinionsbildning för att främja information om äggstockscancer, som också tog sin mors liv. Under senare år har Wilder främst arbetat som författare först producerar sin självbiografi flera teleplays och sedan skriva två romaner som släpptes 2007 och 2008.

Jerome Silberman, född 1933, ändrades inte hans namn till Gene Wilder tills han var i 20-årsåldern, att välja namn Wilder att referera till författaren Thornton Wilder. Han fångade båda bugg tidigt, med en urpremiär som Romeo tjänare i en produktion av Romeo och Julia när han var 15 år gammal. Hans intresse av att agera ledde till studier av konst vid universitetet i Iowa, där han tog examen 1955, han även hade ett aktivt intresse för fäktning. Hans karriär inom teatern var tillfälligt avbröt kort när han blev inkallad i den amerikanska armén år 1956, där han tjänstgjorde två år i Army Medical Corps. När frigöras från armén fortsatte Gene Wilder att utbilda sig till skådespelare, ofta stödjer sig genom undervisning stängsel. Sådan studie belönades med flera små delar i off Broadway spelar. Wilder träffade Mel Brooks på grund av sitt arbete på teatern, när han kastades i en lek med Anne Bancroft, Brooks framtida fru. Det tog flera år efter deras första samarbete, The Producers bli filmade, och det var inte Wilder första på skärmen prestanda. Istället vann han hyllningar för en stödjande resultat i 1967 års film Bonnie och Clyde . The Producers släpptes 1968, förankring Wilder en nominering för bästa manliga biroll, och Mel Brooks en Oscar för bästa manus.

Även Gene Wilder visade exceptionella löfte i sin första Några roller, andra filmer som följde var inte direkt populärt. Start the Revolution Without Me co-starring Donald Sutherland floppade, liksom Quackser . Även hans 1971 prestanda i Willie Wonka och chokladfabriken inte översätta till biljettintäkterna framgång, men det är nu en kultklassiker film, älskad av många. Det var inte förrän 1972, då Wilder tog en roll i Woody Allen-film Allt du velat veta om sex (men var rädd för att be) som Wilder började se sin egenskap kotletter förtjäna uppmärksamheten att många kritiker ansåg att han definitivt förtjänade.

Efter sin framgång i Woody Allen film, började Gene Wilder arbetet med manuset Young Frankenstein , tjänade som hyllningar för både hans skrivande och föreställning . Han följde den första skrift strävan med den kända lilla pärla film The Adventure of Sherlock Holmes 'Smarter Brother , som utgjorde hans regidebut. Fler framgångar följde med hans samarbete med Richard Pryor i flera filmer. var andra samarbeten inte så väl mottagen. Hans 1980-filmer med hustru Gilda Radner var inte biljettintäkterna framgångar, och kritiker ansåg senare filmer med Pryor dåliga insatser. År 1989 drabbades Gene Wilder vardag genom tragedi som Gilda förlorat sin kamp med äggstockscancer, men i slutändan översättas till extraordinära aktivism för hans del att öka medvetenheten om cancer, inklusive hans co-grundare av Gilda's Club.

På 1990-talet, Wilder fortsatte att skriva, kort dök upp i sin egen sitcom, och sedan noterades för flera sitcom framträdanden på Will Grace i början av 2000-talet. Han skrev också och medverkat i två produktioner för A E Network, The Lady in Question och Mordet i en småstad . Vildare gifte om sig år 1991, och var en flitig författare, trots sin egen kamp med Non-Hodgkins lymfom diagnostiserats under 1999. Förutom sitt arbete på sin A E produktioner återvände Gene Wilder till filmer med berättarröst i den animerade filmen Over the Hedge under 2006.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.