Vem är Frank Gehry?

Frank Owen Gehry, världsberömda arkitekt, föddes Ephraim Owen Goldberg den 28 februari 1929. Han föddes i Toronto, Kanada, men skulle senare flytta till Kalifornien i tonåren. Gehry är mest känd för sin moderna syn på arkitektur, som gynnar skulpturala design och glänsande, reflekterande material. Hans design är ofta kurviga, nästan kuperad, och även om hans material är kall metall, lyckas Gehry att lägga liv till sin byggnader.

Gehry var att utforma ännu som ett litet barn, gör modeller av gamla skrotade saker. Hans namn ändrades till Gehry av sin familj när han flyttade till Kalifornien vid 17 års ålder. Gehry är utbildad vid Los Angeles City College och University of Southern California, där han tog examen i arkitektur. Efter en stint i armén, var inskriven Gehry i en stadsplanering program vid Harvard Graduate School of Design, men han inte avsluta.

Sedan 1967 har Gehry drivs från hans firma, Frank O. Gehry and Associates. Han har varit produktiv, utforma projekt över hela världen. Gehry är allmänt respekterad för sitt konsekventa förmåga att vara i tid och på budget.

Gehry skisserade sin framgångsrika metod för projektledning i en intervju. Enligt Gehry, är "organisationen av konstnären" den primära nyckeln till framgång. Han sammanställer också en mycket konkret uppskattning beskriver kostnader. Slutligen har han åberopat tredimensionella verktyg dator och noga övervakar underleverantörer. En del kan kalla Gehry's design stil torteras, andra glädje i fri form, abstrakta och fantasifulla stil. Hans stil anses ingå i den Deconstructivist skolan, även kallad Santa Monica skolan arkitektonisk formgivning. Decon, som den kallas, är en rörelse som söker inspiration utanför ren funktion, som så många arkitekter begränsa deras design till.

Gehry's designer fortsätta att "bryta sig ut ur lådan" genom att ignorera samägda, hur mainstream tro att byggnader skall utformas och hur de ska fungera. Många belackare säger att Gehry byggnader är inte praktiska och är överväldigande för sinnena och deras omgivning. Oavsett om man gillar eller ogillar hans byggnader, de är säkra på att få ett svar från någon betraktare.

Bilbao, Spanien Guggenheim Museum, som är belagd i titan och byggdes 1997, är kanske en av hans Gehry mest kända designer. Gehry har designat hem, kontor, skolor, hyreshus och museer, förutom att designa en linje av möbler och klockor. Bland hans imponerande lista över projekt är Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, Kalifornien, Disney Village i Paris, Frankrike, Center for Visual Arts vid University of Toledo, Ohio, och Experience Music Project i Seattle, Washington.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.