Vem är Edward Albee?

Edward Albee är en svensk skådespelare, mest känd för sina pjäser Vem är rädd för Virginia Woolf? , Sandbox , och The Zoo Story . Han föddes 1928 i Virginia, och i hans mer än åttio år har skrivit mer än trettio pjäser, och vann stort sett alla stora pris som ges till dramatiker.

Albee antogs vid en ålder av endast ett fåtal veckor, tas emot av Reed A. Albee, döpte den unge pojken Edward Albee efter hans egen far, Edward Franklin Albee II, som ägde många olika vaudeville-teatrar i hela landet. Edward Franklin Albee II var faktiskt den första person införa rörliga bilder till Förenta staterna, och han gjorde en förmögenhet och en teater imperium i processen, som han gick ner till sin son. Reed Albee, i sin tur var en stor aktören på teater världen, och det var i denna värld som unge Edward Albee togs upp. Han gick igenom ett antal skolor i hans unga liv, äntligen hade förvisats från Lawrenceville School och skickas till militära akademi i Pennsylvania. Han gick på Trinity College i Connecticut, innan han utvisades för att inte delta kapell och ett antal klasser. För nästa decennium, Albee finslipat sitt hantverk, flyttar till Greenwich Village och arbetar ett antal ströjobb, bland annat Messenger för Western Union och spela försäljare. År 1958 hade han sin första pjäs, The Zoo Story som produceras i Berlin.

The Zoo Story som också grunden för Edward Albee och hans verk, som han skulle fortsätta att bygga på i årtionden. På många sätt kan Edward Albee ses som den första verkligt mainstream surrealistiska av amerikansk teater. Hans arbete har en nivå av absurdism i den, alltid dröjande strax under ytan, som skulle fortsätta att påverka en hel generation att utveckla dramatiker. Även om han ofta hyllas som den filosofiska efterföljaren till stora amerikanska författare som Eugene O'Neill och Tennessee Williams, på många sätt han blev mer av den tradition av Harold Pinter och Samuel Beckett, européer som bidrog också till att måla en fernissa av normalitet över i grunden absurdist utvecklingen.

Från tiden Albee vann Drama Desk Award för The Zoo Story hans plats i amerikanska teatern var säker. Nästa år, 1959, skrev han tre låtar, Sandbox , The Death of Bessie Smith , och Fam och Yam , och i 1961 skrev han den kanske hans mest berömda pjäs, Vem är rädd för Virginia Woolf? , där han vann sin första Tony Award för bästa Play. 1967 vann han sin första Pulitzer-priset, för en känslig avvägning , följdes inom kort av en annan Pulitzerpriset 1975 för Seascape , och slutligen 1994 av Three Tall Women . År 2002 vann han en Tony Award för Geten eller Vem är Sylvia? , och 2005 tilldelades han en särskild Tony för Lifetime Achievement.

>

Edward Albee har fortsatt att skriva kontinuerligt under hela sitt liv, och 2004 skrev han en lag för hans producerade första pjäs, The Zoo Story , rätt Homelife . Kombinationen av de två akter kallas Peter Jerry och har mötts med stor uppmärksamhet. Senast år 2007 skrev han Me, Myself, och jag i en ålder av 79.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.