Vem är D. B. Cooper?

D. B. Cooper är en man som iscensatte en vågad kapningen 1971 som kulminerade med en flykt från den bakre trappan med en Boeing 727 medan planet var under flygningen. Cooper greps aldrig och fallet, så kallade "Norjak" av FBI, är en av de mer intressanta olösta mysterierna i amerikansk historia. FBI fortsätter att utreda fallet, och år 2007, ny information om DB Cooper släpptes, i hopp om att knäcka fallet en gång för alla. Den 24 November, 1971, gick ombord Dan Cooper en plan flyger från Portland, Oregon till Seattle, Washington. När planet var på flykt, passerade han ett meddelande till en flygvärdinna, som visar att han hade en bomb och att planet var att stjälas. Han krävde fyra fallskärmar och $ 200. 000 USA, som Northwest Orient, det flygbolag som utför flygningen, gick med på att ge efter längre förhandlingar medan planet svävade över Puget Sound. i Seattle-Tacoma International Airport, Cooper släppt passagerarna om flygningen medan pengarna och fallskärmar lastades och planet var bunkrat. Han krävde att tas till Mexiko City, och efter att ha informerats av flygbesättningen att planet inte skulle kunna göra detta avstånd, fast han på Reno, Nevada. Cooper även begärt att stugan lämnas unpressurized, vilket tyder på att han skulle försöka göra en flykt från planet medan flygningen.

På 8:13, DB Cooper gjorde just det, sänka bakre trappan till flygplanet och hoppa ut, aldrig ses igen. Hans hopp gick obemärkt förbi Air Force jets släpande på flygplanet och den exakta platsen för hans planerade landningen var svårt att förstå. Trots över ett år att söka i området där han försvann, var DB Cooper aldrig ses igen, även om vissa av de pengar som hittades 1980.

tror man att Cooper troligen dog i sina försök, med tanke på att han var dåligt klädd för fallskärmshoppning och dåliga siktförhållanden den kvällen var mycket dålig, vilket skulle ha gjort det svårt att hantera en kontrollerad landning . Namnet "Dan Cooper" var helt klart ett alias, och trots att de släppte bilder av Cooper och senare med hjälp av DNA-test för att försöka hitta honom, var FBI aldrig kunnat lista ut vem som DB Cooper egentligen var, än mindre vad som hänt honom.

The D. B. Cooper fall orsakade en rad copycat försök, tillsammans med vissa reformer inom flygbranschen, bland annat Cooper vane, en anordning som förhindrar att trappan till flygplanet kan öppnas medan planet är i flygplansläge.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.