Vem är Beatrix Potter?

Beatrix Potter är författare och illustratör av en serie barnböcker om djur. Hon är mest känd för sin första berättelse, The Tale of Peter Rabbit , som först publicerades 1902. Beatrix Potter var också ett djur älskare och amatör vetenskapsman, men hon avstod från sina vetenskapliga sysselsättningar av det viktorianska samhället där hon bodde.

Beatrix Potter föddes den 28 juli 1866 i Kensington, London. Hennes föräldrar, Rupert William och Helen Potter, både ärvda rikedom och tillbringade större delen av sin tid umgås, men hennes far var utbildad advokat. Beatrix Potter enda syskon, en yngre bror som heter Bertram, gick i internatskola, och hennes främsta kamrater som barn var därför hennes husdjur.

Beatrix Potter hade en godtycklig kärlek till djur och natur och en imponerande lista av ovanliga husdjur, bland annat grodor, vattensalamandrar och en fladdermus. Beatrix Potter hade också två kaniner och en råtta som hon senare skulle föreviga i hennes böcker: Benjamin Bunny, Peter Rabbit, och Samuel Whiskers. Hon var mycket nära att Peter och tog honom överallt med henne i koppel. Beatrix Potter ritat sitt djur, att utveckla förmågan att hon senare skulle använda i sin vetenskapliga strävanden och hennes älskade böcker. När hon var 15 år gammal, träffade Beatrix Potter Canon Hardwicke Rawnsley, kyrkoherde i den engelska Lake District där hennes familj hyrde ett sommarhus. Han imponerade vikten av att bevara på Beatrix Potter, som båda delade en kärlek till deras naturliga miljö, och senare grundade National Trust, som Beatrix Potter skulle testamentera bort nästan all sin egendom vid hennes död. Beatrix Potter började också föra en dagbok på hemlig kod runt den här tiden, en metod hon skulle fortsätta tills de fyller 30. I hennes 20s, utvecklat Beatrix Potter ett intresse för naturvetenskap, särskilt i svampar och lavar. Hon var en av de första att förutsätta att lavar är en symbios av svampar och bakterier, ett faktum nu enhälligt godkänt i forskarvärlden. Hon har dessutom genomfört en omfattande serie detaljerade akvareller av mikroskopiska bilder av svampar och skrev skrifter i ämnet. Även Beatrix Potter fick stöd i sitt arbete med sin morbror, välkänd kemist Henry Enfield Roscoe, och respekteras i hela landet, vägrade vetenskapliga institutioner i dag att acceptera henne som en elev, låta henne delta i möten eller publicera hennes arbete eftersom hon var kvinna. Linnean Society utfärdade en officiell ursäkt till Potter under 1997.

Beatrix Potter först skrev hennes djur berättelser som en hobby, och hennes familj uppmuntrade henne att söka publicering. Fast hon hade inledande svårt att hitta en förläggare för The Tale of Peter Rabbit , det var en stor framgång. Beatrix Potter förlovade sig med sin förläggare, Norman Warne, men hennes familj motsatte sig. Sorgligt nog dog han strax efter uppdraget.

Med en växande egen inkomst, började Beatrix Potter köper mark, med början med Hill Top Farm i Lake District. Beatrix Potter gift hennes advokat, William Heelis, 1914, och de två fasta på Hill Top Farm. Hon fortsatte att skriva i hennes sextiotalet, om hennes syn började att misslyckas. Många av hennes senare böcker referens Hill Top Farm. Om Beatrix Potter och hennes make var barnlös, höll de många djur, bland annat en igelkott vid namn MrsTiggy-Winkle efter huvudrollen i sin bok 1905.

Beatrix Potter också tillbringade sin tid på Hill Top Farm medvetenheten och visa får, så småningom blev ordförande Herdwick Sheep Breeders 'Association. Hon köpte mer mark med sitt arv från sina föräldrar och tillbringade sina sista år med sin man i Castle Stuga i Sawrey. Beatrix Potter dog den 22 December 1943. Någonsin konservativa, donerade hon en stor majoritet av den mark hon ägde till National Trust och hade hennes aska spridda över landskapet.

Beatrix Potter böcker har varit en favorit för barn eftersom deras publikation och inspirerade en balett och musikal. Hennes liv har också varit föremål för böcker och filmer, den senaste av dessa, Miss Potter huvudrollen Renee Zellweger, premiär den 26 december 2006.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.