Vem är Anne Bonny?

Anne Bonny är en av de mest kända och ännu mystiska Pirates of the Caribbean. Hennes eldiga irländska rötter leder ofta till berättelser om sitt temperament, våld och vilda beteende. Mycket lite är historiskt känt om denna fantastiska figur av Golden Age of Sail, och mysteriet med hennes öde fortsätter att förbrylla historiker och fans över hela världen.

Anne's exakta födelsedag är okänd, att fastän hon tros ha varit född i slutet av 17th century. Hennes far, William Cormac, var en mycket respekterad advokat bosatt i grevskapet Cork, Irland. Anne's mamma var dock inte den advokat hustru, utan snarare en kammarjungfru i hans hem. Hellre än att överge sin nyfödda dotter och mor till hans barn, flydde Cormac med dem till fälten i South Carolina, där han köpte en stor plantage och blev mycket förmögen.

Legends of Anne Bonny som barn är spekulativ. En känd historia berättar att hon knivhögg en familj piga till döds i ett lynne, men detta är enbart gissningar. Anne visade några impetuousness dock genom att gifta James Bonny, en fattig och något tilltufsad sjöman. Redovisning tyder på att Cormac var emot äktenskapet och försköt hans dotter för att gifta sig mot sin vilja. En andra obekräftade legend föreslår att Anne brann plantagen som hämnd innan eloping till Västindien med James. för osäkra skäl, syrade äktenskapet mellan Anne och James snart, strax efter deras flytt till New Providence i Bahamas. Anne Bonny bildade en nära vänskap med en man vid namn Pierre, en välplacerad samhälleliga ledare som föreskrivs Anne med information och presenterade henne för lokala män. När den engelska regeringen i New Providence aviserat en pirat amnesti som gjorde förra pirater för att arbeta som Privateers träffade Anne Bonny Calico Jack Rackham, en färgglad och måttligt framgångsrik pirat.

Anne och Jack började en indiskret affär, som upptäcktes av James Bonny. När dömts till spöstraff för äktenskapsbrott, hoppas Anne Bonny stan istället, med avsnitt om Calico Jack skepp och börjar sitt liv som en pirat. Redovisning varierar på om Anne maskerade sig som en man för sin första resa, men de flesta experter anser att som Jack älskare hon inte behöver, och under sitt beskydd arbetat som kvinnlig pirat fritt.

Många av legenderna kring Anne Bonny avser hennes vänskap med Mary Read, en annan kvinnlig pirat. Maria hade gått som en manlig soldat under större delen av sitt svåra liv, och var förklädd som en manlig pirat på Calico Jack skepp när Anne kom ombord. Vissa berättelser tyder på att Anne var attraherad av den stilige "manliga" pirat, medan andra tror att hon genast kände igen Maria som en kvinna och bli vän med henne. Efter Marias kön upptäcktes bildade hon och Anne en nära vänskap, och styrde Calico skepp i samförstånd med denne.

Med hjälp av två kvinnor, lyckades Calico Jack betydande framgång piratkopiering, tyvärr och uppmärksammades av Jonathan Barnet, en välkänd pirate jägare. 1720 anföll Barnet fartyget när Calico och de flesta av besättningen låg medvetslös och druckit i lastrummet. Mary och Anne var de enda två vaken och kämpade tappert och nästan framgångsrikt mot de invaderande fartyg. Det gick inte att väcka någon av männen, men togs kvinnorna, tillsammans med resten av besättningen.

Vid rättegången i Jamaica, både Anne Bonny och Mary Read åberopa att vara förskonade från hängande eftersom de var gravida. Deras avrättningar stannade, men Maria grips av en feber i fängelse och dog några månader senare. Anne's slut är betydligt mer mystisk. Även om det finns register för upphängning av Calico Jack och hans besättning, är Anne namn inte nämns. Experter tror att hon var friköpta, antingen av sin make eller hennes estranged far. Vart exakt Anne Bonny försvunnen, ingen vetenskapsman är säker, men hennes hårda och äventyrliga ungdom och skugga fortsatta liv har gjort henne till en fascinerande legendarisk pirat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.