Vem är Alice Waters?

Alice Waters är en välkänd kock som krediteras med banbrytande den kaliforniska köket rörelsen i matlagning, om en av de bästa restaurangerna California i Berkeley, Chez Panisse och stödja övergången till att använda ekologiskt odlade livsmedel i hennes recept. Född 1944, eftersträvas Alice Waters hennes kärlek till den franska kulturen, tjänar en fransk Cultural Studies examen vid University of California, Berkeley 1967. Hon tillbringade sedan ett år resa genom Frankrike, och i synnerhet i att utnyttja inte bara franska matlagningstekniker men det sätt på vilket det franska agerandet mat.

År 1971 öppnade Alice Waters Chez Panisse i Berkeley, vilken skisserat en pre fixe -menyn. Hennes fokus låg på att ge gästerna med vackert tillagad mat som skulle förändras med årstiderna som nya livsmedel var nyligen tillgänglig. Restaurangen blev en nästan omedelbar succé, med inspirerande Alice Waters öppna en kamrat Chez Panisse Café 1980. 1984 Vatten öppnade en frukost och lunchrestaurang, Café Fanny.

Även California Cuisine kan senare bli hånad för att betjäna små portioner vid otroligt höga priser, öppnade restaurangerna av Alice Waters inte gå i spetsen för denna rörelse. Istället låg fokus på hur man kan anamma överflöd av Kalifornien kött och producerar och glupskt stödja hållbara jordbruksmetoder. Även Chez Panisse är ett dyrt ställe att äta, caféet ligger ovanför det finns ett brett utbud av pizzor, sallader och efterrätter av måttlig kostnad, och serveringar är härligt stora, ofta behöver delas. Eftersom hon kunde inte nå alla genom hennes restauranger, och av allmän begäran, Alice Waters blev också en välkänd kokbok författare, och har producerat åtta kokböcker. Vissa kokböcker funktionen recept från Chez Panisse och dess kafé, medan andra fokuserar på att locka barn till världen av mat. Fanny på Chez Panisse innehåller både en historia och recept matlagning för barn, och inspirerades av Waters dotter, Fanny, född 1983.

Hennes kärlek att införa barn till livsmedel har ledde Alice Waters till en mycket intressant karriär som designer av den ätliga skolgården Program i Berkeley. Programmet lär barnen hur man skall höja, växa och laga sin egen mat med färska råvaror. Vatten "oro över barnfetma och även försämring av familjens middagar inspirerade henne att tänka på hur idén om restauranger och äter väl skulle kunna integreras i skolmiljön. Hennes pilotprogrammet har nu utvidgats till att många av Berkeleys elementära och mellanstadieskolor.

Alice Waters är känt för sina humanitära insatser, sina nyskapande idéer inom livsmedels världen, och för hennes fortsatta stöd till jordbrukare och den ekologiska rörelsen. Hon tar sina filosofiska idéer bokstavligen på bordet i hennes fina restauranger, kokböcker och hennes program för barn.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.