Vem är Aaron Sorkin?

Aaron Sorkin är en hyllad dramatiker och manusförfattare känd för sin användning av tät, skrivkunniga dialog och blixtsnabba skämt mellan tecken. Aaron Sorkin tv krediter omfatta The West Wing , Sports night och Studio 60 på Sunset Strip . Dessutom skrev Aaron Sorkin manus till Den amerikanske presidenten , Malice , och filmatiseringen av sin egen lek, A Few Good Men . Det finns också vissa tecken på att Sorkin arbetat med Steven Spielberg i slutversionen av Schindler's List .

Född i New York City 1961, växte Aaron Sorkin upp i de välbärgade New York City förorten Scarsdale. Hans tidiga intresse i skådespelaryrket, och i detta syfte han tog en Bachelor of Fine Arts-examen från Syracuse University. Men hitta ett arbete som skådespelare visat sig vara en utmaning, som leder Sorkin att följa en annan karriär som författare. Flera av Aaron Sorkin tidigaste låtar producerades i mindre teatrar att några bland kritiker, men en chans diskussion med sin syster inspirerade hans första stora framgång.

Aaron Sorkin syster arbetade för en militär rättskipning kontor som är att försvara soldater som anklagas för mord på Guantanamo Bay på Kuba. Uppgifter om fallet utgjorde den grundläggande storyn för Sorkin skådespel A Few Good Men . Pjäsen skulle så småningom att produceras på Broadway, vilket ger en välbehövlig paus för Aaron Sorkin. Han skulle också vara verksam med filmatisering starring Tom Cruise, Demi Moore och Jack Nicholson.

Efter framgångarna med A Few Good Men , skrev Aaron Sorkin manus till ett politiskt -tinged romantisk komedi kallade Den amerikanske presidenten , med Michael Douglas som en änka president försöker uppdatera en lobbyist spelad av Annette Bening. Filmen fick fast recensioner för läskunnig dialog och realistisk behandling av Washingtons politiska scenen. Aaron Sorkin egna politiska orientering var liberal, men hans manus lyckats bibehålla en balanserad titt på båda sidor om mittgången. Samtidigt började flera tv-nät som tävlar om Aaron Sorkin's writing tjänster. ABC greenlighted Sorkin realistiska komedi Sports night under 1998, vilket blev en avgörande favorit för dess smarta samspel och dialog, men ett betyg misslyckades på grund av varierande tider och cerebral humor. Sports night skulle ställas in efter ett par säsonger, men Aaron Sorkin kompetens fortfarande i efterfrågan.

År 1999 debuterade NBC The West Wing , en dramedy om det inre arbetet i Vita huset verkställande gren. Aaron Sorkin, med stöd av Thomas Schlamme och John Wells, skrev många av seriens mest populära episoder. Hans patenterade kulspruta dialog och blandningen av populärkultur referenser gav idiosynkratiska tecken verkliga livet. Ursprungligen skriven som ett medel för skådespelaren Rob Lowe som ett presidentval talskrivare, The West Wing utvecklats till en stark ensemble av skådespelare ledande parallella liv med deltagarna i det verkliga Vita huset.

Aaron Sorkin karriär hotades under 2001, men efter att han satt fängslad på en flygplats för innehav av marijuana, rock kokain och hallucinogena svampar. Han klev bort från dag till dag skriva ansvar The West Wing för att fortsätta rehabilitering. Efter flera år utanför rampljuset Hollywood återvände Aaron Sorkin att börja arbeta på ett nytt projekt med många av skådespelarna från hans tidigare shower. Studio 60 på Sunset Strip är löst baserad på backstage berättelser av NBC: s långvariga live komedi /musik visar Saturday Night Live , och väntas få kritiska bifall av hans tidigare serier. Aaron Sorkin har också skrivit två nya manus, Charlie Wilson's War och Farnsworth Invention , krönika loppet att uppfinna tv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.