Vem Eugene Debs?

Eugene Debs (1855-1926) var en berömd amerikansk fackföreningsman och aktivist. Han är ofta krediteras med att vara en viktig kraft i den amerikanska arbetarrörelsen, och han var verkligen framträdande i ett antal Amerika arbete organisationer vid sekelskiftet 20th Century. Debs var ett anmärkningsvärt att tänka framåt mannen som fick beröm ofta för hans generositet, lyhördhet och starka övertygelser.

föddes Debs i Terra Haute, Indiana franska invandrare, och han levde en stor del av sitt liv på State of Indiana. Hans första jobb var i en railyard, och han arbetade i en rad olika befattningar inom järnvägen industrin innan man friställer 1873 och återvänder till Terra Haute att arbeta som en livsmedelsbutik kontorist. Debs tidiga sammanslutningar med järnvägen industrin som utan tvekan grunden för hans utveckling till att bli framstående arbete aktivist, och de första tecknen på detta framkom när han deltog i grundandet av en lokalavdelning av Brotherhood of Locomotive Fireman.

1884 valdes Eugene Debs till Indiana representanthuset som demokrat. 10 år senare befann han sig i fängelse för att ha deltagit i en strejk, och han introducerades till socialistiska författare från övriga intagna. När han kom ut, hade Eugene Debs anammat den socialistiska ideal, och han slutligen blev chef för det amerikanska socialistpartiet, som deltar i bildandet av International Labour Union (ILU) och Internationella Workers of the World (IWW) längs vägen. Han sprang också för president som en socialistisk kandidat inte mindre än fem gånger, en gång från fängelset, och samlat en respektabel andel av rösterna.

Under sin tid som arbete aktivist, framstående Eugene Debs sig på flera sätt. Han vägrade att överse med rasism, till exempel, och uttalade sig aktivt mot det kommunistiska partiet, som pekar på missförhållanden i Ryssland och Kina under kommunisterna. Debs var också en frispråkig kritiker av första världskriget, och slutligen hamnade i fängelse under "Espionage Act" för uppgift om hans åsikter om kriget. Många som kände honom personligen sa att han var otroligt mild och generös, och skulle ge bort skjortan på ryggen om någon behövde det.

Eugene Debs och hans fru, Kate Metzel, hade inga barn, men Debs lämnade en mer immateriella arv. Hans befordran av socialistiskt orsaker och rättigheter arbete i USA inspirerade säkerligen många av de initiativ av New Deal, som hjälpte USA återhämta sig från en massiv depression på 1930-talet. Egalitära åsikter Eugene Debs uppmuntras också tidigt samarbete mellan raser och kön i arbetarrörelsen, där scenen för integration i samhället i stort.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.