Vad är looky-Loos?

Termen "looky-Loos" används för att hänvisa till både en längtan att se sig omkring, och till personer som ägnar sig åt denna längtan. Med andra ord skulle man kunna säga "den damen har en dålig fråga om looky-Loos" i förhållande till en kvinna peering vid en trafikolycka, eller "vi borde sätta upp gardiner för att motverka looky-Loos. " Andra termer som betyder ungefär samma sak är "rubbernecking" och "gawking. "

Människor är naturligtvis nyfikna varelser, så det är kanske inte förvånande att looky-Loos kan hittas i nästan varje kultur. Ögat är naturligtvis dras till förändringar i miljön, särskilt när sådana förändringar åtföljs av en febrila aktivitet, vilket är fallet i trafikolyckor, och man dessutom ofta nyfikna på främmande miljöer. Många vuxna butiker, till exempel, har mycket gångtrafik från personer med looky-Loos, som bara är nyfiken på de produkter som de transporterar.

Beroende på situationen, looky-Loos kan vara ofarliga, vidrig , eller potentiellt farliga. Nyfiken personer i närheten, till exempel, kan störa kontrollen av en farlig situation, t. ex. en olycka som kräver uppmärksamhet från först till platsen och räddningstjänsten personal. Människor med looky-Loos får vara mindre uppmärksam på saker som ser åt båda hållen innan man går över gatan, eller att hålla ett öga på vägen under körning, och de skulle kunna orsaka olyckor eller skada sig och tillgodose deras nyfikenhet.

För business-ägare som förvaltar anläggningar som lockar looky-Loos, besökare, som inte bara där för att titta runt kan vara irriterande, och de möjligen kan skjutas berättigade kunder. Vissa butiker, i övrigt särskilt verkställa en "no looky-Loos" politik, be folk att bara ange om de är seriösa kunder, så att de vanliga kunderna känner sig mer bekväm shopping. Denna politik är speciellt vanliga i anläggningar som lager ovanliga eller potentiellt pinsamt objekt, för att kunderna om att deras köpvanor inte kommer att exponeras.

Vissa samhällen, såsom Amish och andra traditionella samhällen, kan också kämpa för att klara looky-Loos. Även nyfikna besökare kan ibland stödja ett samhälle, kan de också störa den dagliga verksamheten för boende. Medborgare i Amish samhällen, till exempel, ofta uttrycker frustration med besökare som ställer krav som avbryter sitt arbete dagar eller uttryck för religiös tro. I vissa regioner, kan gemenskapen rymma looky-Loos med guidade turer som ger människor möjlighet att se hur livet är i samhället utan att orsaka störningar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.