Vad är en trubadur?

Troubadours var lyriska poeter som trivdes från den 12 till den 13-talen i södra Frankrike, komponera verk i en mängd olika stilar och på ett urval av teman. Även cirka 300 kompositioner överleva till denna dag, har merparten av det arbete som trubadurernas gått förlorade, med sina gamla som bor på stället i form av olika konstformer från trubaduren tradition. Arbetet i dessa medeltida poeter inspirerat många generationer av konstnärer i Europa och rikliga översättningar av deras befintliga verk kan hittas i bibliotek och bokhandlar. det som betyder mest av en trubadur är att han eller hon skrev i langue d'Oc eller occitanska språk, ett romanskt språk som talades i regionen i Frankrike känd som Provence idag. Verk av en trubadur syftade också till att åtföljas av musik, spelad av trubaduren eller av en assistent som kallas Jongleur eller sångare. Många trubadurer sammansatt sina egna verk, medan andra drog på befintliga musikaliska teman för sina kompositioner.

Troubadours skrev i en mängd olika röster och stilar. De kunde ge ljus arbete som ofta är starkt satiriska och ibland nästan obscent eller mycket tyngre, introspektiva verk som funderade på vilken typ av liv och kärlek. Några av de mest kända kompositioner av trubadurer var deras cansos , eller kärlekssånger, men de skrev också politisk bitar kallas sirventes , paens till naturen, utforskningar av filosofi, och fungerar på en rad andra frågor, från krig till resa.

De flesta trubadurer kom från överklassen, skiljer dem från kringvandrande gycklare, som ofta kom från de lägre eller medelklassen. Deras verk drog till stor del på egna erfarenheter och traditioner höviska kärlek och ridderlighet. Förutom att komponera fristående verk, trubadurer även utfört samtal och bitar svar, dikter där två eller flera trubadurer samarbetade för att producera ett samarbetsprojekt bit, och ibland använde deras poesi som ett redskap för tunt beslöjad kritik av människor och samhälle.

trubaduren tradition fångad på, sprida ut från Frankrike i stora delar av Europa och inspirerande regionala flowerings av poesi och musik. Den trubadurer hade en tung inverkan på europeisk musik och konst, eftersom de sjöng sekulära arbete, snarare än religiösa stycken, vilket skapar en marknad för och ett intresse i ett sekulariserat litterära kompositioner. De inspirerade också ett intresse för litteratur skriven gemensamt språk, snarare än på latin, så att Europas olika kulturer att uttrycka sig med sina egna regionala språk och traditioner. Även om detta folkmun litteratur är normen i dag, var det ganska radikalt för tiden för trubadurer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.