Vad är en förtrogne?

Termen "förtrogne" används ofta för att beskriva en person som har blivit betrodd med känslig eller privat personlig information. Alla behöver en förtrogen, men att välja en pålitlig person att dela dina hemligheter med kan vara en svår uppgift. Tyvärr är möjligheten att bevara en hemlighet helt enkelt inte en egenskap som alla besitter. Om du känner att du vill lämna ut detaljer om ditt privatliv, är det en bra idé att ta sig tid att överväga om din hemlighet är säker.

För vissa människor är förmågan att bevara en hemlighet ett absolut avgörande del av sin professionella integritet. Läkare måste arbeta med privata medicinsk information på daglig basis. Advokater är ofta invigt hemligheter också. Det ligger i sakens natur sina yrken, präster och psykiatriker måste vara trovärdig förtrogna. Om du delar din hemlighet med någon som hanterar känslig information som en del av hans eller yrke, kan du vara säker rimligt för din integritet. Den genomsnittliga personen kan dock vara betydligt mindre benägna att agera som en pålitlig förtrogne. Innan du delar en hemlighet med en vän, fråga dig själv om han eller hon har varit ansvarig i det förflutna. Om din vän är bäst beskrivs som hänsynslös och impulsiv, tänka två gånger innan du delar din hemliga. En vän som regelbundet skvaller om en gemensam bekant är också ett dåligt val att dela dina hemligheter med. Det bästa förtrogne är en vän som är både känsliga och empatiska. När du ombeds att hålla en hemlighet som en förtrogen, ta ditt löfte på allvar. Om du är frestad att dela hemligheten med någon annan, fråga dig själv hur du skulle känna dig om din vän röjs din personliga information. Förtroende och ansvar är hörnstenar i ett framgångsrikt vänskap. Om du misslyckas med att hålla en väns hemlighet, att dock är det bäst erkänna dina misstag och ber om ursäkt om detta. Förneka all missgärningar är ett bombsäkert sätt att permanent förstöra en vänskap.

Naturligtvis finns det några hemligheter inga förtrogne ska hålla. I vissa situationer, till en moralisk skyldighet att göra det rätta överträffar vikten av att hålla en hemlighet. En tonåring som bekänner att hennes bästa vän att hon är orolig att hon kan ha en drog-eller alkoholproblem ropar på hjälp. Likaså personer som påstår att de funderar på självmord inte riktigt måste du hålla hemligt. Bryta ett förtroende är ett litet pris att betala när du potentiellt är rädda någons liv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.