Vad är en Prankster?

En upptågsmakare är någon som finner nöje i att leka trick eller upptåg. Pranksters kan vara allt från godartade till hotande, och ofta får sin start tidigt i livet. Förutom att vara förtjust av upptåg, kan en upptågsmakare också njuta skämt, och han eller hon ofta har en mycket väl utvecklat sinne för humor. Pranksters finns i skolan, där de kallas klass clowner, liksom på kontor, militären, och i huvudsak på annan plats där stora grupper av människor samlas.

Pranks är practical jokes som inleddes med Målet med nöje, och de berör ofta en fysisk komponent, till exempel lyfta en bil ovanpå en kontorslokal eller täcka ett kontor i plastfolie. Ibland har den som utsatts för upptåg det spratt så mycket som upptågsmakare vem som utför den, och detta är en del av meningen med spratt. I andra fall kan offret vara mindre glad över att vara pranked, och flippar kan leda till sårade känslor, fejder, eller ibland till fysisk skada.

Folk har förmodligen varit pranking varandra under mycket lång tid, och några Pranksters har fått ganska utveckla, ibland utveckla bluffar och upptåg som är så smarta att det tog hundra år att avslöja sanningen. Historiskt, upptåg, skämt och tricks var ofta en del av säsongsmässiga festivaler och parader, med hela folket ansluta sig det roliga, och traditionen att spela tricks på säsongsmässiga festivaler fortfarande varar i vissa delar av världen, och i april First in många samhällen. Den upptågsmakare är en så viktig del av vissa samhällen att flera kulturer har upptågsmakare gudar. Loke i den nordiska gudavärlden, till exempel, är ständigt spelar skämt om hans kolleger gudar och Coyote i Native American mytologi är berömd för sin listig upptåg. Engelska folklore, Puck är en busig karaktär anda som finner nöje i förvirrande och befuddling människor. Pranksters och Tricksters i folktron åstadkomma ibland stora bedrifter, som när Prometheus stal elden från de grekiska gudarna.

Eftersom så många kulturer har Pranksters i deras mytologi, tillsammans med en uppskattning för särskilt goda upptåg, kunde Pranksters anses vara en viktig del av det mänskliga samhället. De lägger lättsinne i situationer när man spelar på människors längtan efter underhållning och mysterium i världen, och väl utfört upptåg ofta gå till historien. Ibland flippar kommer från förvånande källor också, den berömda stadgad BBC News, till exempel en gång gjorde ett April Fool's Prank om spaghetti skörden 1957, vilket tyder på att världen var en rekordskörd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.