Vad är Generation X?

Generation X är en term som används för att beskriva en grupp personer som är födda från 1964 till mitten eller slutet av 1970-talet i USA och Kanada. Denna generation följer den mäktiga talisternas som tillsatts efter andra världskriget. Även om termen Generation X används för att beskriva personer som är födda under denna tid har det också använts för att beskriva någon som är "twentysomething" vid den tidpunkten. Den största effekten att Generation X har haft på populärkultur troligen började på 1980-talet och kulminerade under 1990-talet.

Även om begreppet Generation X kan användas för att beskriva en bred grupp av människor och har kommit att bli allmänt accepterad att medlemmarna i denna generation, bearbetade i skuggan av Baby boomers, kände sig främmande och berövats sin rösträtt genom kulturella ikoner av tiden. "X" beskrivs bristen på identitet som medlemmarna i Generation X filt-de visste inte var de hörde, men visste säkert att de weren'ta del av den överlägsna generation Baby Boomers. Medierna spelade en roll i att främja Generation X stereotyp genom att porträttera dem som grunge-listening, Starbucks-drickande, flanell-påtagning Slackers som var tyst uppror mot sin överuppfyllda, konservativ Baby Boomer föräldrar eller äldre syskon. Medan begreppet Generation X har använts av en mer punk fraktion av den generation, har märkt också en grupp av musiker och aktörer representeras av Eddie Vedder från Pearl Jam och Janeane Garafolo av filmen Reality Bites . Även Gen-Xers troligen att känna passion för vissa saker, i allmänhet har utmålats som apatisk, missnöjda twentysomethings med någon kurs i livet.

Writer Jane Deverson var den första kända personen att använda termen Generation X 1964. I en studie av brittiska tonåringar för kvinnors egna Magazine, kom hon över en grupp tonåringar som levde utanför acceptabla konservativ sedvänjorna genom att ligga runt, förkasta religion och olydig mot sina föräldrar. När denna grupp avslogs för användning i tidningen, hon tillsammans skrivit en bok med Charles Hamblett kallas Generation X .

Idén om Generation X finns i många andra kulturer runt om i värld. I Frankrike är folk i samma ålder som heter, Génération Bof , översatt till "Generation Whatever. "Varför Generation X känns som den gör är en annan fråga. Många tror att övergången från kolonialism till globalism och den relativa säkerheten många amerikaner hade efter andra världskriget hade en effekt. Gen-Xers föräldrar hade marscherat för lika rättigheter och kände hur Mordet på Kennedy, vilket möjligen dem en starkare känsla av socialt ansvar. Skyhöga kostnader för boende och utbildning på 1980-talet och 90-talen, i kombination med hård konkurrens från överuppfyllda Baby Boomers, kan också ha fjärmat Gen-Xers.

Eftersom flertalet Gen-Xers har vuxit upp och kan nu ha "McJobs" av deras egna, de missnöjda attityd som genomsyrade 1980-talet och 90-talen har för det mesta använt sig av grunge och skjortor flanell, men det är troligt att det finns några fortfarande levande stereotypen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.