Vilka var aztekerna?

Aztekerna var ett folk som bosatte sig i en dal i centrala Mexiko i den 14: e århundradet. Ordet "Aztec" härstammar från Aztlan , en eventuellt-mytologisk plats norr om deras eventuella imperium, där Aztekerna trodde att deras stam uppstod. Aztekerna benämnt sig själva Mexica, en term omstridda ursprung, från vilket det moderna namnet Mexiko härrör.

Aztekerna följde en dröm-profetia till stranden av sjön Texcoco. Deras solguden, Huitzilopochtli instruerade dem att om de fann en örn på en kaktus äta en orm, det var där de skulle hittat sin stad. Så det var att Tenochtitlan byggdes ut över sjön Texcoco, eftersom inordnas i dagens moderna Mexiko City.

Aztekerna flyttat in i ett befolkat område, och välkomnades inte av dem som föregick dem. De ansågs barbariska av Toltecs och andra i regionen, men de snabbt jämställas mycket av sina grannar "kultur. Genom erövring och blandäktenskap, skapade de ett imperium bygger mer på betalning av tribut än faktiska lojalitet och gemensam administration. Detta utan tvekan gjort dem lätt byte för erövring i sin tur av den europeiska inkräktarna i det 16th århundradet. Den aztekiska samhället var en starkt strukturerad en, med adel, präster, krigare och bönder. Slaveri var vanligt, men var inte en ärftlig sjukdom eller nödvändigtvis livslång. Krigare fått status av antalet fångar de köpte, inte antalet "fiende" de dödade. Captives användes som handel objekt och offer.

Aztekerna uppnått en avancerad nivå av civilisation för perioden, med Tenochtitlan topp befolkning är större än någon samtida europeisk stad. De hade en väl utvecklad skrivet språk, konst, poesi, en detaljerad tidsplan och naturvetenskap. Men den aspekten av deras kultur som tillfällen största intresse är deras system för mänskliga offer. De flesta av de Mesoamerican kulturer perioden praktiserat någon form av offer, men aztekerna rykte i detta avseende dvärgväxta att hos sina medmänniskor.

Aztekerna trodde att deras gudar krävs blod, som betalning för gudomliga blod spillts att skapa människan, till exempel, eller för att försäkra att solen fortsatte att ge ljus för följande år. Solguden Huitzilopochtli var i fokus mest uppoffrande riter, även om andra Aztec gudar betalades också sådana hyllningar. Offer hölls åtminstone under arton årliga festivaler, och vanligen bestod av hyllningar tvingas klättra på stegen upp till toppen av templet pyramid, där de hölls av präster som deras hjärtan skars ut. De kroppar ramlade ner för trappan, medan hjärtan brändes som offer. Rapporter om åttiotusen fångar offras på en fyra dagar lång ceremoni är svårt att tro och anses av många vara mer propaganda än sanning.

Antropologer oense om temat för kannibalism bland aztekerna, vissa, särskilt Marvin Harris, hävdar att kropparna av offrande offer slaktades rituellt och parceled ut att ätas bland eliten. Denna praxis, enligt vissa, var att kompensera för en diet med brist på protein på grund av jakt av storvilt i området. Andra hävdar att bevis för kannibalism uppfanns antingen eller överdrivna som de spanska erövrarna av området som motivering för sitt ingripande.

Hur som helst, det aztekiska civilisationen erövrades spanska conquistadorerna under ledning av Cortez (alternativt Cortes) år 1521. Bosättare som följde angriparna lyckades under de närmaste decennierna att undertrycka och slutligen utrota den aztekiska kulturen och språket.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.