Vilka var Yippies?

motkulturella förflyttning av 1960-talet inte alltid upp en enad front politiskt. Många som omfamnade den fredliga delarna av hippie livsstil var inte särskilt angelägna om att konfrontera "systemet" huvudet. Andra grupper, såsom Studenter för ett demokratiskt samhälle (SDS), var ofta alltför färdig att använda fysisk styrka och makt av massorna för att uppnå politiska mål. Mellan dessa två läger var medlemmar i Youth International Party, mer känd som Yippies. Grundande medlemmarna av Yippies ingår Abbie Hoffman, hans fru Anita och Jerry Rubin.

yippies var mer benägna att använda gerilla teater eller offentliga upptåg för att få uppmärksamhet till deras orsaker. Även Yippies var radikaliserade mer än hippies, drog de flesta medlemmar och medarbetare linjen vid organiserade protester och sit-ins. Inspirerad av den humor-fyllda teckningsoptioner av Abbie Hoffman, Yippies skapade absurdist politiska manifest tyder otroligt handlingar av civil olydnad. Förslag att placera LSD i stadens vattenförsörjning eller med en cirkel av Yippies levitate Pentagon var typiska. Mest litteratur produceras av Yippies bestod av oanständighet-spetsad åberopar kränkningar mot det vanliga samhället, men gjorde några allvarliga samtal till militanta aktioner.

By 1968, Yippies var beredda att verka för en radikal förändring i den amerikanska politiska maskineriet . Yippies planerade att hålla en "Festival of Life" i parken utanför det demokratiska partiets nationella konvent i Chicago. I ett försök att visa upp en enad front, framträdande medlemmar av Yippies, såsom Jerry Rubin och Abbie Hoffman, gick med på att träffa ledare för andra subkulturer grupper, däribland den militanta SDS och National Mobilization Committee (mobe), en gräsrotsnivå proteströrelse . Dessa möten, som sällan slutade med något slags samförstånd mellan fraktionerna, deltog även undercover Federal Bureau of Investigation (FBI) agenter. från 1968 Democratic National Convention i Chicago visade sig vara en blandad påse för Yippies. De lyckades att utse en gris som heter Pigasus för president, och flera demokratiska ledare framträdde kort vid demonstrationen platser. Men borgmästaren i Chicago, Richard Daley, som också kallas för ökad säkerhet krafter, inklusive kravallpolis och National Guard. Den sammanstötningar mellan demonstranter och poliser blev mycket våldsamma. Ett antal Yippies skadades eller greps, inklusive Abbie Hoffman och Jerry Rubin. Månader efter det att konventionen, en federal grand jury åtalat Hoffman, Rubin och sex andra ledare protest för konspiration inspirera till upplopp. Rättegångarna blev känd som rättegången mot Chicago Seven. blev yippies alltmer splittrade under 1970, även om flera underjordiska tidningar publicerade i New York City lyckades hålla Yippies "våningar förflutna levande. En ny generation Yippies fortsätter med en närvaro på Bleecker Street, men deras inverkan på amerikansk politik har dämpats de senaste åren. Grundande medlem Abbie Hoffman, kanske desillusionerade av apati av 1980 amerikanska ungdomar, begick självmord 1989.

Jerry Rubin lovat mycket av hans handlingar som radikaliserade ungdom, utan istället valt att omfamna kapitalismen som en legitim affärsman under 1980-talet. Rubin dog 1994 efter att ha drabbats av en bil. Många överlevande Yippies hyllar fortfarande samma värden som de hade under 1960-talet, men nu arbetar för förändring inifrån systemet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.