Vilka är de Young-Old?

Termen "ung-gammal" används ibland för att beskriva äldre vuxna som är pensionerad, men fortfarande aktiv. Aktivitetsnivån i unga år gamla ofta trotsar stereotyper om normalt beteende för äldre personer, eftersom många människor har intrycket av att pensionärer blir inaktiva och avskilt från samhället, när det i själva verket det motsatta kan lika sant. Tack vare framsteg inom sjukvården, många pensionärer njuta aktivt liv långt efter pensioneringen, och deras aktivitetsnivå faktiskt håller dem friskare.

Gerontologist Bernice Neugarten är allmänt krediteras med att komma upp med idén om den unga, gamla, som beskriver denna åldersgrupp under 1970-talet. Hon hävdade att befintliga ålder divisionerna alltför splittrande och inte tillräckligt flexibla. De unga-gamla släpps vanligen ut mellan 55-65, ålder som inte är helt äldre, men inte medelålders heller. Till skillnad från den gamla-gamla, unga, gamla kan fysisk aktivitet, och många av dem använder denna förmåga.

Efter pensioneringen, många av de unga gamla utnyttja nyvunna frihet att åka äventyr, med vandringsturer, camping resor och andra vandringar över hela världen. Ett antal resebyråer har även uppstått att ta särskild hänsyn till den demografiska ger resor med likasinnade ung-gammal. I vissa fall är dessa aktiva äldre vuxna överglänsa medlemmar av yngre generationer, tack vare sin höga fysiska hälsan. Den unga gammal beljuga stereotypen att äldre människor är sköra, tillbaka, och kan hålla jämna steg med utvecklingen i samhället. De är robusta, friska, engagerade personer som kan välja att vara aktiva i sina samhällen förutom att delta i atletisk aktivitet som kan inkludera cykling, skidåkning, löpning, ridning, bergsklättring, forsränning och en mängd andra aktiviteter.

En del medlemmar av unga gamla skaver på stereotyper om de äldre, känslan av att folk orättvist klassificera dem som svaga och hjälplösa, snarare än att bedöma dem på sina egna meriter . En del kan välja att ansluta sig till organisationer som bekämpar åldersdiskriminering i ett försök att informera om mångfalden av äldre vuxna, och för att lobba för lagar som förbjuder diskriminering på grund av ålder och stödja målen för den äldre vuxna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.