Vilka är Bushmen?

Bushmen är ett urfolk i Kalahari öknen i Afrika, med ett område som täcker delar av Sydafrika, Namibia, Angola och Botswana. Historiskt sett är de en jakt-insamling samhälle, men med västerländska kolonisationen, har många Bushmen tvingats från sina traditioner. är det en vanlig uppfattning att de har bebott den afrikanska kontinenten för mer än 22. 000 år, och en del arkeologer menar att de är den äldsta gruppen på jorden. Bushmen härstammar från Khoisan etnisk grupp, i samband med Khoikhoi. De är välkända för sin unika språk som innehåller Knäppljud, som karakteriseras av! eller /symboler i skriftspråk.

Bushmen, som betecknar dem som en generell grupp, däribland många undergrupper, även kallat Basarwa, San,! Kung och Khwe, som alla, utom! Kung, gavs till dem av utomstående. Detta har varit problematiskt, eftersom många av dessa namn är kränkande uttalanden eller nedsättande. Termen Bushmen själv har en negativ klang i vissa länder även om vissa Bushmen kallar sig själva som en grupp med det namnet. Det finns arkeologiska bevis för att Bushmen var en särskilt avancerad kultur, tidigt i sin historia. Klippmålningar i Lapala Wilderness regionen registrera sitt samhälle och djur i området i detalj. Innan européerna kom till Afrika förändrades Bushmen samhället mycket lite från deras jakt-insamling, och de flesta av deras traditioner är fortfarande praktiseras idag. I Botswana, betyder namnet "folk som inte har någonting, som till utomstående, kan vara sant. I verkligheten Bushmen har bara vad de behöver för att överleva. Traditionellt, skulle små band av Bushmen flytta lägret till där maten kunde samlas under regnperioden, och ställa upp byar runt vattenhål under den torra säsongen. Alla kvinnor behövs för att samla mat var en sele som tillverkats av animaliska dölja, en filt och en Kaross , ett mångfacetterat kappa-liknande verktyg som används för att bära ved, mat eller barn. Den huvudsakliga kosten för Bushmen innehåller nötter, frukter och rötter samt vilt.

Män skulle jaga på förlängd jakt med spjut eller pilar gift. Giftet för pilar varierar från stam till stam, men de huvudingredienser som används kan vara Ormgift, kaktus saft, giftet från skorpioner eller spindlar, eller grunden skalbagge larver. Detta är en mycket effektiv metod för att döda storvilt, typiskt antilop.

Bland Bushmen stam finns det inga viktiga ledare eller chef-koncernen styrs med konsensus. Generellt finns jämställdhet och barn värderas och behandlas väl. Barnafödande börjar vanligen efter 18, och enbart kvinnor har så många barn som de kan bära och foder på en gång. I likhet med många andra urfolk har Bushmen lidit i händerna på utomstående. När britterna anlände i Afrika, de ville ge "civilisationen" till Bushmen, och uppmuntrade dem att leva ett mer jordbruksprodukter liv. På många områden, fick "vildhet" i Bushmen utrotningarna, ofta på befallning av regeringen. Bushmen av Kap (of Good Hope) dödades till utrotning av 1870-talet, och en greve 2001 i Botswana sätta deras antal till mindre än 2000. Hela kontinenten, det finns färre än 100. 000 Bushmen kvar. Så sent som 1936 var Namibias regering fortfarande att utfärda licenser för att jaga och döda Bushmen.

En av de mest kontroversiella orättvisor i Bushmen har drabbats började i Botswana 1997 då de började bli rörd av regeringen upp sina förfäders mark i Central Kalahari Game Reserve. Regeringen ansåg att deras jakt och insamling på reservlistan skadat reserven och turistbranschen och försökte att flytta dem. Det krävs också särskilda jakttillstånd för dem att jaga på reservlistan. Den 13 december 2006 var Bushmen framgångsrika i kostym mot regeringen, tillåta dem att återvända till den reserv som har varit hemma i årtusenden. nbsp;


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.