Vilka är Acadians?

Acadians är en etnisk och kulturell grupp som spåra sin härkomst till bosättare utvisades från Kanada i mitten av 18-talet. Även gruppen utspridda efter sin utvisning, ett stort antal bildade ett aktivt community i södra Louisiana, så småningom leder till Cajun etnicitet. Deras namn kommer från det område i Canada de bosatte sig i en del av den maritima provinser i nordöstra kusten. på 1630-talet, franska immigranter anlände till Acadia i stora grupper, anställs av den franska regeringen att lösa marken. Även spridda över ett stort område, samlades den Acadians främst runt Nova Scotia, New Brunswick och Prince Edward Island. Ganska tidigt i sin bostad, skapade bosättarna en stark allians med Mi'kmaq indianstammar, vilket leder till täta äktenskap mellan de två grupperna. I motsats till vissa rapporter inte alla Acadian bosättarna var franska. Några engelska och tyska familjer anslöt sig också den föreslagna lösningen, och godtogs i stort sett av de franska majoritet.

Tyvärr var Acadian provinser i mitten av ständiga tvister mellan de franska och engelska i ägarförhållandena. Efter nästan ett sekel av konflikter, bröt den franska och indiska kriget i 1750-talet, pitting Frankrike mot Storbritannien på den nordamerikanska teatern. Brittiska styrkor överföll Acadian städer upprepade gånger under kriget, att sätta dem som vägrade att svära på engelska kronan under hot om landsförräderi. 1755, utvisades tusentals icke-auktoriserade Acadians från sina hem i det som kallas den stora omvälvningar. The 1755 exilen var inte den enda för Acadian territorium. Under nästa årtionde, mer många kastades ut ur området som brittiska makt ökade. Vid tiden för fördraget i Paris 1763, hade tusentals Acadians blivit hemlösa och tvingas att bosätta sig på andra platser i världen. I slutet av det franska och indiska kriget lämnade Louisiana i fransk kontroll, vilket en stor koloni av Acadians att lösa längs Mississippifloden i Louisiana territoriet. Trots att de var tvungna att överleva svåra klimatförändringarna från sitt eget hem i Kanada, och övertagandet av det område som den spanska regeringen, frodades befolkningen snabbt. Även om de gifte sig med människor från många andra kulturer, en stor inströmning av bosättare från Frankrike gick med Acadians 1785, leder till en hållbar fransk påverkan på kultur och livsstil. Så småningom blev namnet dialektiskt förändrats, vilket leder till det moderna begreppet "Cajuns. "

p

Andra Acadian landsflyktiga flydde till hela den amerikanska kolonierna, djupt in i kanadensisk franska territorierna eller till och med tillbaka till Frankrike. De bildade också en stor del av den franska närvaron i de karibiska öarna, vilket bidrar till fransk inblandning i Age of Sail. I modern tid Acadian ättlingar har ett stolt arv från sina många kulturella influenser. I Amerika är de kända för deras bidrag till södra musik, mat och kulturella sammanhang. Genom frysning kanadensiska vintrar och förödande exil visade sig Acadian folket deras uthållighet och härdighet, något som fortfarande uppskattad av ättlingar idag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.